Energetika i životna sredina

Zaključak novog izveštaja Koalicije 27 – Potrebno preći sa reči na dela

Koalicija 27

BEOGRAD – Životna sredina i klimatske promene, nažalost, još uvek nisu prioritet Vlade Republike Srbije, uprkos deklarativnom zalaganju na svim nivoima, zaključak je najnovijeg Izveštaja Koalicije 27, grupe od 11 nevladinih organizacija, koja prati pripreme Republike Srbije za otvaranje poglavlja 27 u okviru pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Izveštaj pod nazivom Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi, koji pokriva period od novembra 2016. do septembra 2017. godine, predstavljen je u beogradskom Domu omladine, na panelu organizovanom u okviru 8. Green fest-a, međunarodnog festivala zelene kulture.

Tom prilikom direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović u ime Koalicije 27, je podsetila da nije bilo značajnijeg napretka u periodu koji pokriva najnoviji pregled, te  se zato i naslov izdanja iz godine u godinu ponavlja.

“Pozivamo Vladu Srbije da za 2018. godinu opredeli značajnija sredstva za zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena, što bi bio signal da ova oblast, konačno, izlazi i senke drugih sektora. Takođe, prepoznajemo značaj podrške Evropske Unije i pozivamo Evropsku komisiju da nastavi da pruža konkretnu podršku projektima koji doprinose boljem kvalitetu života svih građana i građanki Srbije“, dodala je Petrovićeva.

O prelasku sa priprema na konkretniji napredak, svoje viđenje dao je i Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

„Kao što je istaknuto u izveštaju Koalicije 27, uspostavljanje stabilnog sistema finansiranja životne sredine (funkcionisanje Zelenog fonda), poboljšanje sprovođenja i nadzor nad sprovođenjem kao i adekvatni administrativni kapaciteti na nacionalnom i lokalnom nivou, neka su od najznačajnijih pitanja sa kojima ćemo se kao sektor zaštite životne sredine suočavati“, naglasio je Karić.

Antoan Avinjon, predstavnik Delegacije Evropske unije istakao je da je Evropska unija svesna kompleksnosti poglavlja 27 i činjenice da je za države u pristupnim pregovorima teško da ispune visoke standarde koje postavlja Evropska unija. Zbog toga i postoji prelazni period kada EU sarađuje sa tim državama kako bi se one prilagodile evropskim zahtevima. Ipak, treba da znati da i onda kada država postane članica, Evropska komisija ima mehanizme da je finansijski kazni ukoliko ne ispunjava direktive Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

Državni sekretar je dodao da su u pogledu pripreme pregovaračke pozicije za poglavlje 27 očekuje i imenovanje šefa pregovaračke grupe 27 i finalizacija pregovaračke pozicije kako bi bila poslata na neformalne konsultacije Evropskoj komisiji u prvoj polovini 2018. godine. Pregovaračka pozicija će pre tog koraka, u kratkim crtama biti predstavljena nevladinom sektoru, lokalu i privrednom sektoru, po ugledu na prvo predstavljanje koje je bilo početkom jula.

Panelisti su se saglasili da, uprkos značajnim izazovima, formiranje zasebnog Ministarstva za zaštitu životne sredine ove godine treba posmatrati kao signal posvećenosti države podizanju značaja životne sredine i klimatskih promena na listi prioriteta.
U narednom periodu je neophodno jačanje saradnje Ministarstva za zaštitu životne sredine sa civilnim sektorom i veće učešće nevladinog sektora u svim temama koji se tiču životne sredine, zaključak je panela.

Izveštaj Poglavlje 27 u Srbiji: Još uvek u pripremi je četvrti godišnji izveštaj Koalicije 27. Prethodni izveštaji pratili su objavu izveštaja Evropske komisije o napretku Republike Srbije i sledeći izveštaji iz senke nastaviće tu praksu.

Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi monitoringa i doprinosa pregovorima u Poglavlju 27. Izveštaj je zajedno pripremilo jedanaest članica Koalicije 27: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, GM Optimist, NVO Fraktal, Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Povezani članci

Plan da se Poglavlje 27 o ekologiji otvori na jesen

EWB

Izmena zakona o biocidnim proizvodima do kraja godine

EWB

Da li smo previše bučni za EU?

EWB