fbpx
European Western Balkans
Politika

Zaključci dijaloga: Potrebna opipljiva poboljšanja, izbori najkasnije moguće

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – U trećoj rundi međustranačkog dijaloga uz posredstvo Evropskog parlamenta razgovarano je o mogućnosti da se redovni parlamentarni izbori održe što je moguće kasnije, ali u ustavnom roku, kao i da se imenuje pet novih članova REM, navedeno je u Zaključcima treće i završne runde dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, u koje je Tanjug imao uvid.

U tekstu se još navodi da je završna runde prve faze međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta održana u protekla dva dana u Skupštini Srbije, a tokom nje je procenjeno šta je ostvareno od novembarskog drugog međustranačkog dijaloga i apelovano da se preduzmu konačni koraci, kako bi se ispunile obaveze i unapredili uslovi za održavanje parlamentarnih izbora 2020.

Na dijalogu su pozdravljeni koraci koji su preduzeti u kratkom vremenskom roku, tokom tri runde dijaloga. Međutim, kako se navodi u zaključcima, insistirano je da od sada do početka izborne kampanje mora postojati usresređenost na rezultate i konkretno sprovođenje ovih obaveza, kako bi se ostvarila opipljiva poboljšanja u praksi, posebno u oblasti slobode medija i ulozi regulisanja javnih medijskih servisa.

Iako je ostvaren napredak u unapređenju rada RIK, pretvaranje obaveza u konkretne rezultate, u strogo utvrđenim rokovima, još uvek je neophodno unaprediti rada REM-a imenovanjem „3+2“ nova člana, što će biti potvrđeno glasanjem do kraja godine, doneti novi propis za javne medijske servise, osnovati nadzorni odbor u Narodnoj skupštini i obezbediti njegov transparentan, pravovremen i nepristrasan rad u okviru njegovih nadležnosti, mnogo pre izbora, kao i sprovoditi usvojene izmene relevantnih zakona za unapređenje izbornih uslova u praksi.

Razgovarano je o mogućnosti da se uz puno poštovanje Ustava Srbije izbori održe što je moguće kasnije, kako bi se obezbedilo vreme za ostvarivanje svih obaveza, i za sve zainteresovane strane, naročito građane Srbije da osete pun efekat unapređenja izbornih uslova.

Takođe na dijalogu je postignut konsenzus u vezi sa vremenskim rokom koji je predložila vlada za sprovođenje svih neostvarenih obaveza pre početka izborne kampanje kako bi se svim akterima, posebno građanima Srbije, dala prilika da imaju veće poverenje u integritet izbornog okvira.

Posrednici u dijalogu su, takođe, pozvali na najšire moguće učešće na izborima, kako bi građani imali neophodan pluralistički demokrataski izbor.

Podsetili su sve političke aktere u zemlji na njihovu odgovornost da izbegavaju zapaljiv jezik, da se bore protiv govora mržnje, izbegavaju sve dublje društvene podele i da prekinu dezinformacije u medijima pre, tokom i nakon izborne kampanje.

Na dijalogu su učesnici pozvali posmatračku misiju OEBS/ODIHR i druge međunarodne i domaće posmatrače uključujući i delegaciju evropskog parlamenta za posmatranje izbora da daju svoju konačnu objektivnu ocenu napretka u sprovođenju svih ovih obaveza u cilju unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Predviđeno je da se druga faza dijaloga održi nakon parlamentarnih izbora 2020. i biće usrsređena na dugoročniji cilj unapređenja međustranačkog dijaloga unutar Narodne skupštine, to će uključiti reformu poslovnika, dalju reviziju sveukupnog izbornog okvira u skladu sa izveštajima Evropske komisije i ODIHR-a.

U drugoj fazi bi trebalo da se govori o razlozima za zabrinutost koji su pomenuti tokom dijaloga, poput onih koje su izrazile nacionalne manjine”.

Povezani članci

Vučić sa Fabricijem: Članstvo u EU prioritetni cilj Srbije

EWB

Srbija se uskladila sa sankcijama EU Belorusiji zbog rata u Ukrajini

EWB

Joksimović: Vlada pripremila implementacioni plan za prvi pregovarački klaster vladavine prava

EWB