fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Zakonska regulativa, podizanje svesti i projekti

Jadranka Joksimović; Foto: Kabinet ministra

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je ekologija veliki izazov i za zemlje članice EU, ali posebno za Srbiju koja decenijama nije radila na unapređenju životne sredine.

“Vi imate primere zemalja koje su postale članice EU, a koje su nakon članstva plaćale neke penale zbog neispunjavanja ekoloških standarda. Životna sredina je veliki izazov, posebno za nas koji decenijama nismo radili ništa u toj oblasti”, rekla je Joksimović novinarima u Beogradu.

Ona je naglasila da je važno raditi na podizanju svesti stanovništva, ali i kompanija o važnosti unapređenja zaštite životne sredine, da poglavlje 27 u pregovorima sa EU ima puno zahteva, puno standarda koje treba usvojiti, da je nešto završeno, ali da ima još mnogo da se radi.

“Ne završavaju se reforme danom stupanja u članstvo. Važno je podizanje svesti o značaju životne sredine, pametno programiranje sredstava koji su nam na raspolaganju iz EU kroz projekte i dobra prioritizacija, da vidimo šta prvo treba da očistimo”, naglasila je Joksimović.

Nije postojao zakonski okvir, pojašnjava ona, te je su lokalne samouprave podizale deponije pored reka, te da će to biti veliki izazov za novo ministarstvo, ali i celu vladu.

Ona je pojasnila da će donošenje zakonske regulative poboljšati stanje u toj oblasti, jer kada se usvajaju novi zakoni u jednom trenutku moraju ljudi da prestanu da se ponašaju protivzakonito.

Povezani članci

Projekat “Stvaranje društva bez otpada”

EWB

Srbija vodeća među kandidatima za EU u oblasti ekologije

EWB

Lokalne samouprave da planiraju sredstva za ekologiju

EWB