fbpx
European Western Balkans
Politika

Zamerke Evropskom parlamentu zbog uopštenosti nacrta dokumenta o izbornim uslovima

Međustranački dijalog; Foto: FoNet

BEOGRAD – Reakcije na nacrt dokumenta koji su predstavnici Evropskog parlamenta uputili partijama koje učestvuju u međustranačkom dijalogu su podeljene. Dok jednu smatraju da je ono što je poslato dobar osnov za konkretizaciju rešenja mada bi još neke stvari trebalo uključiti, neki ovakav sporazum neće prihvatiti.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da predlog koji su dobili od evroparlamentaraca nije prihvatljiv za građane Srbije, te da takav sporazum SSP neće potpisati, prenosi Nova.rs.

„Predlog koji smo dobili nije prihvatljiv za građane Srbije, jer u sebi ne sadrži jasne mehanizme koji bi omogućili poštovanje zakona, čije je sprovođenje neophodno da bismo imali slobodne izbore. Zato ga u ovakvom obliku Stranka slobode i pravde sasvim sigurno neće potpisati“, naveo je Đilas.

On je rekao da će o konkretnim primedbama na tekst SSP obavestiti evroposrednike i javnost.

„To ćemo učiniti posle razgovora sa našim partnerima sa kojima smo radili na izradi zajedničke platforme za slobodne i poštene izbore“, dodao je lider SSP.

Predlog evroparlamentaraca koji posreduju u dijalogu o izbornim uslovima komentarisali su i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju Dobrica Veselinović i Nebojša Zelenović koji su u poseti evropskim institucijama i partnerskim organizacijama, prenosi N1. 

„Zahvalan sam što imamo njihovu podršku i što su preuzeli na sebe odgovornost. Čujem da su svi nezadovoljni dokumentom, ali ne može Tanja Fajon da pobedi umesto nas. Mi treba da radimo na tome da pojačamo svoje pozicije. Upravo to radimo Dobrica Veselinović i ja“, rekao je Zelenović.

Ocenio je da u dokumentu ima puno stvari koje su diskutabilne.

„Nisam video da u dokumentu postoji bilo šta što se tiče izbacivanja mafije iz izbornog procesa. Ja sam imao dokaze i suočili smo se sa ozbiljnim pritiscima i to se dešava u svim gradovima. O tome nema ništa, tražićemo da se to popravi“, rekao je Zelenović.

Prema njegovom mišljenju, postoji dobra namera da se na najbolji mogući način uredi pojavljivanje svih na Javnom servisu.

„Gledaćemo, ako može, da se to slično desi na privatnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. To će biti sadržaj pisma, očekujemo sledeću rundu razgovora“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li vidi raspoloženje vlasti da se takav dokument prihvati, Zelenović je rekao da je važno da uz sebe imaju evropske partnere koji hoće da pomognu.

„Neka kažu da neće, baš bih voleo da kažu da neće. Nakon svega što smo prošli zajedno, nakon svih utvrđenih nepravilnosti, svih muka kroz koje prolazimo, baš bih voleo da kažu da neće. Mislim da neće to reći. Ako kažu da neće, onda ćemo na ulicu“, rekao je Zelenović.

Prelević: Evroparlamentarci potvrdili da u Srbiji nema slobodnih izbora

Član Skupštine slobodne Srbije advokat Božo Prelević izjavio je da je dokument evroparlamentaraca o izbornim uslovima poziv opoziciji da samookupljena može da se izbori za narušena osnovna prava garantovana Ustavom i zakonom, piše Beta, a prenosi N1. 

Prelević je kazao da platforma evroparlamentaraca detaljno ukazuje šta bi sve trebalo da se promeni kako bi predstojeći izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni.

Prelević je kazao da platforma evroparlamentaraca detaljno ukazuje šta bi sve trebalo da se promeni kako bi predstojeći izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni.

„Sve što je navedeno u dokumentu poslanika Evropskog parlamenta već postoji u ustavnim i zakonskim kategorijama koje se, nažalost, ne poštuju. Ovaj dokument potvđjuje da se izbori u Srbiji održavaju uz kršenje Ustava i zakona“, ocenio je Prelević.

Po njegovim rečima dokument evroparlamentaraca ukazuje i da mediji, pre svega javni servisi i televizije s nacionalnom frekvencijom, neprofesionalno obavljaju svoj posao.

„Dokument ukazuje i da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne radi svoj posao, zapravo da članovi REM-a primaju platu samo da ne bi postupali u skladu sa zakonom. Ne postoji jači monitoring o tome da izbori nisu ni pošteni ni u skladu s Ustavom i zakonom od ovoga što su evroparlamentarci napisali u platformi“, istakao je Prelević.

Obradović: Dokument delegacije EP nosi određene prednosti, ali i mane

Lider Dveri Boško Obradović istakao je da dokument evroparlamentaraca nosi važne teme, ali da je mana što nisu dovoljno precizirane. Naglašava da sve zavisi od toga da li će ove stvari “ostati lepe želje na papiru ili će opozicija imati ulogu u kontroli primene ovog sporazuma”. Cilj Dveri je, kaže, da izvuku maksimum iz oba koloseka dijaloga.

Prema rečima Obradovića, dokument koji su „tek sinoć dobili iz delegacije EP nosi određene prednosti, ali i mane“.

„Prednost je što konačno imamo teme koje nemamo u sporazumu koji je predložila vlast u dijlaogu bez posredstva evroparlamentaraca – sloboda medija, rad REM, pritisak na birače, funkcionerska kampanja… To je dobra stvar“, kaže on.

Mana je, kaže on, što te teme nisu dovoljno precizirane.

„Imamo previše formulacija tipa ‘trebalo bi, bilo bi dobro, nadamo se da će tako biti“, kaže.

Naglašava da sve zavisi od toga da li će ove stvari „ostati lepe želje na papiru ili će opozicija imati ulogu u kontroli primene ovog sporazuma“.

„Na kraju ove priče potreban je jedan zajednički nadzorni organ u kome bi predstavnike imali i vlast i opozicija, kako bi se kontrolisala primena ovog sporazuma, ali i kompletan predizborni i izborni proces. Bez toga se ovoj vlasti ne može verovati, čak ni na potpisanu reč“, kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, cilj Dveri je da izvuku maksimum iz oba koloseka dijaloga.

„Ostaće najveći problem tema pritisaka na birače, jer vlast kaže da se to ne dešava, da nema dokaza, tužilaptvo, sudovi, policija ne radi svoj deo posla. U navedenim predlozima koji dolaze od evroparlamentaraca nema konkretizacije mehanizma kako bi to bilo sprečeno, to jeste osnovna mana ovog dokumenta“, kaže on.

Aleksić: Dokument evroparlamentaraca uopšten

Prvi potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić potvrdio je da je ta partija dobila dokument evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova i naveo da je tekst “uopšten, ali da može da bude osnova da se kroz razgovor dođe do dogovora”, prenosi N1. 

Aleksić je rekao da Narodna stranka nije ni imala prevelika očekivanja od tog dokumenta, ali da će se Predsedništvo stranke u petak, 10. septembra, izjasniti o njemu i da će saopštiti koje će dalje korake preduzeti po tom pitanju.

Aleksić nije želeo da govori konkretno o detaljima tog dokumenta, već je samo insistirao da je njegov sadržaj „uopšten“.

„Taj dokument dodiruje određene teme koje su nama važne, ali sa puno opštih mesta“, rekao je on.

Potpredsednik Narodne stranke je ocenio da je veliki problem to što je EU „načinila veliki ustupak predstavnicima vlasti“ kada im je dokument dostavila još u petak, pa je tokom vikenda sve moglo da bude usklađeno sa Aleksandrom Vučićem.

„To pokazuje da mi, kao predstavnici opozicije, nismo ravnopravni učesnici i ostaje da se vidi da li će taj ustupak koji je napravljen režimu da bude amortizovan na nekoj drugoj strani“, rekao je on.

Stojanović: Dokument evroparlamentaraca je dobra osnova za konkretna rešenja

Politikolog Boban Stojanović izjavio je da je dokument evroparlamentaraca za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji bio očekivan i da predstavlja dobru osnovu da se konkretizuju sva rešenja koja će obezbediti regularne izbore, prenosi N1. 

Stojanović je agenciji Beta kazao da u dokumentu nedostaje pitanje razdvajanja beogradskih izbora od predsedničkih i parlamentarnih.

„Evroparlamentarci su popisali sve teme koje onemogućavaju fer i poštene izbore, i na kojima je opozicija insistirala svih ovih godina. To je pitanje medija, kako javnih servisa tako i privatnih televizija s nacionalnom frekvencijom ili bez nje, zatim pritisci na birače, funkcionerska kampanja, nesredjeni birački spiskovi, rad RIK-a…“, naveo je politikolog.

Prema njegovim rečima u dokumentu evroparlamentaraca ima mnogo važnih stvari za opoziciju, za razliku od nedavnog predloga sporazuma izmedju vlasti i dela opozicije u kojima nisu učestvovali poslanici Evropskog parlamenta.

„U predlogu evroparlamentaraca su navedene suštinske stvari koje onemogućavaju slobodne i poštene izbore i koje bi trebalo promeniti. Evroparlamentarci su stavili do znanja Srpskoj naprednoj stranci da krši osnovna prava na političke slobode velikog broja građana“, istakao je Stojanović.

Suštinsko pitanje je, dodao je politikolog, da li će biti uspostavljeni mehanizmi koji će naterati vlast da ono što se potpiše bude i primenjeno do izbora.

„Glavno pitanje je da li opozicija i međunarodni posrednici imaju snage da nateraju SNS da poštuje zakone sopstvene zemlje i dokument koji bude potpisan“, rekao je Stojanović.

Na pitanje Bete na čemu bi još trebalo da insistira opozicija, Stojanović je rekao da bi morala da zahteva da se beogradski izbori održe dva meseca pre predsedničkih i parlamentarnih.

„Beogradski izbori bi trebalo da se održe pre nacionalnih, upravo da bi se testiralo da li će sporazum između vlasti i opozicije biti poštovan“, istakao je Boban Stojanović.

Povezani članci

Mogerini Vučiću: Vrata EU otvorena za Zapadni Balkan

EWB

Vlada ponovo ne reaguje na izveštaj Evropske komisije o vladavini prava

EWB

Poslanica Bundestaga: Odmah zamrznuti pregovore sa Srbijom

EWB