fbpx
European Western Balkans
Evropa

Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine spominju se u novom strateškom dokumentu EU

Visoki predstavnik Unije Borelj na sastanku Saveta za spoljne poslove; Foto: Evropska unija

BRISEL –  Zapadni Balkan dobio je mesto u Strateškom kompasu Evropske unije (EU), budućoj vojnoj strategiji Unije, a u dokumentu se Bosna i Hercegovina i dijalog Beograda i Prištine posebno spominju, prenosi FoNet. U dokumentu EU navodi se da proces pregovora o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda treba unaprediti.

Strateški kompas je buduća bezbednosna strategija Evropske unije. Sa njim se države članice dogovaraju oko zajedničke strateške vizije o ulozi Unije u bezbednosti i odbrani, i obavezuju se na niz konkretnih i širokih smernica za postizanje tih ciljeva u narednih pet do 10 godina. Kako se navodi, imajući taj cilj na umu, “EU bi prvo trebalo da proceni svoje specifično strateško okruženje i prioritete”. Ministri su u ponedeljak dali zeleno svetlo Starteškom kompasu, a na samitu lidera EU u četvrtak i petak biće zvanično potvrđen.

“Opipljiv napredak u vladavini prava i reformama zasnovanim na evropskim vrednostima, pravilima i standardima treba da se nastavi, a evropska perspektiva je strateški izbor, od suštinskog značaja za sve partnere koji teže članstvu u EU”, navodi se u dijelu Strateškog kompasa koji se odnosi na Zapadni Balkan.

“Bezbednost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna, takodje zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije”, stoji u dokumentu EU.

Dokument spominje Bosnu i Heregovinu i naglašava da je od posebnog značaja podržavanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta BiH, „zasnovanog na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda“, kao što je to propisano ustavom. Naglašava se da je važno da Bosna nastavi reformski proces na svom putu ka EU.

Povezani članci

Junker: EK bi poštovala odluku o nezavisnosti Katalonije

EWB

Neograničena vladavina dekretima: Orbanova vlada poslala zakon o vanrednom stanju u parlament

EWB

Zahuktavanje u EPP: Orban podržao Vebera, Štub čvrsto uz evropske vrednosti

EWB