fbpx
European Western Balkans
Politika

Zapadni Balkan ostaje jak prioritet i tokom francuskog predsedavanja Unijom

Debata "Od Slovenije do Francuske: Želeti, znači moći"; Foto: FoNet

BEOGRAD – Zapadni Balkan je u srcu Evrope i ostaće jak prioritet tokom francuskog predsedavanja Evropskom unijom, poručeno je danas na debati „Od Slovenije do Francuske: Želeti, znači moći“, u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da će Francuska promovisati ekonomske integracije i boriti se za jače investicije u regionu, ali da će vladavina prava ostati ključ reformi u celom regionu.

Govoreći o novoj metodologiji, Košar je rekao da je u početku bilo rezervi i da je jedan deo javnosti smatrao da će to otežati proces pristupanja, ali da se sada vidi da nije tako jer je Srbija otvorila klaster u pregovorima sa EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je jedan pregovarački klaster otvoren jer je Evropska unija videla posvećenost Vlade Srbije na polju fundamentalnih reformi u oblastima vladavine prava i pravosuđa.

On je ocenio da ipak treba imati na umu da je EU poslala ovim Srbiji i važnu poruku, i da ukoliko bude bilo napretka Evropska unija ostati posvećena integraciji Srbije i biti spremna da ide napred.

Žiofre je naglasio da je napredak ipak bio ograničen u oblasti političkih kriterijuma, odnosno fudamentalnim pitanjima, što je dovelo do otvaranja ipak samo jednog pregovaračkog klastera.

On je ukazao potrebu da Srbija u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, ali da je za to potrebno da perspektiva proširenja Unije bude otvorena.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant ocenio je da je otvaranje klastera 4 u pregovorima Srbije sa EU važno kao i da je Srbija spremna za dalji napredak na svom putu ka EU.

On je izjavio da pitanje više nije da li će, već kada će Srbija ući u Evropsku uniju. Prema njegovim rečima Slovenija je uspela da ispunila ciljeve slovenačnog predsedavanja, da je otvaranje klastera sa Srbijom uspeh Srbije, Slovenije i cele Evropske unije.

„Uspeli smo da postignemo konsenzus između 27 zemalja u EU za otvaranje Klastera 4 sa Srbijom. Ovo je veoma važno jer to znači da će Srbija dalje da napreduje na svom putu ka Evropskoj uniji. Verujem da je Srbija spremna za to“, izjavio je Bergant.

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević izjavila je da je činjenica da Evropska unija u poslednje vreme želi da oživi proces proširenja i učini ga mnogo više političkim nego što je ovaj proces ranije bio.

Ona je istakla da je veći politički akcenat važan jer je poverenje u proširenje i dalje veoma nisko, i navela primer Srbije gde većina građana misli da Srbije nikada neće postati članica Unije ili da neće to postati skoro.

Govoreći o otvaranju Klastera 4, Lazarević je ocenila da ovaj napredak u pregovorima treba posmatrati kao signal da Evropska unija želi da investira u reforme u Srbiji, a ne kao znak priznanja do sada postignutih reformi.

“Otvaranje Klastera 4 je važno za građane Srbije i važno je da se razume da Evropska unija to radi zbog njih, a ne zbog predsednika Vučića, premijerke Brnabić ili bilo koga ko čini vlast u Srbiji”, ocenila je Lazarević i dodala da su dosadašnje sprovedene reforme samo na papiru, dok se u realnosti postignuto malo.

Govoreći o predsedavanju Slovenije Unijom ona je istakla da je bilo mnogo očekivanja da se proširenje održi visoko na agendi, jer je Slovenija u blizini regiona i shvata značaj procesa proširenja, ali da je važno što će Zapadni Balkan biti visoko na agendi i tokom francuskog predsedavanja.

Iznenađena sam više što je fransuka stavila prededavanje viosko na svoju agedu. Vreme za EU ensure da svoju posvećenost stavi na agendu.

Povezani članci

Marić: Nova metodologija EU kroz nagrade i kazne

EWB

Švedski poslanici u poseti Narodnoj skupštini 

EWB

Neutemeljeni narativi srpskih medija o hrvatskom neuspehu u Evropskoj uniji

EWB