fbpx
European Western Balkans
Evropa

Zapadni Balkan tema na kongresu Evropske narodne partije u Zagrebu

Logo Evropske narodne partije; Foto: Flickr / EPP

ZAGREB – Kongres Evropske narodne partije (EPP), najveće partijske porodice na kontinentu, održaće se u prestonici Hrvatske ove godine, a jedan od panela fokusiraće se na Zapadni Balkan i EU.

European Western Balkans će izveštavati sa događaja, koji će okupiti predstavnike najvećih partija desnog centra 20. i 21. novembra.

Panel diskusija pod nazivom “Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i podeljena odgovornost” održače se u sredu popodne.

Hrvatska će predsedavati Savetom EU po prvi put od januara do juna 2020. godine, a Zagreb će organizovati i samit EU-Zapadni Balkan u maju.

Kongres EPP izabraće nove članove partijskog predsedništva, a jedini kandidat za novog predsednika je Donald Tusk, odlazeći predsednik Evropskog saveta.

Među kandidatima za potpredsednike nalaze se nekoliko ljudi koji su bili odgovorni za Zapadni Balkan u poslednjih nekoliko godina, uključujući bivšeg izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera i odlazećeg komesara za proširenje Johanesa Hana.

Srpska napredna stranka je pridruženi član EPP, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da neće učestvovati na kongresu zbog, kako je rekao, “prave medijske harange” u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska.

Povezani članci

Beograd može da ima koristi od Bregzita

EWB

Merkel pozvala na stvaranje zajedničke evropske vojske

EWB

Junker: “Erazmus” povezuje Evropljane, a donosi i bebe

EWB