fbpx
European Western Balkans
Region

Zapadni Balkan treba da sledi ekonomski model Skandinavije

Konferencija "Evropa u više brzina - Zapadni Balkan u rikverc"; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Evropa je ekonomski podeljena na tri oblasti, centralni deo, južna i istočna Evropa, zemljama Zapadnog Balkana je teško da nađu svoje mesto u takvoj Evropi i da izaberu koji će ekonomski model da slede, rekao je danas ekonomista i predavač na Univerzitetu Zapadne Mađarske, Zoltan Pogatsa.

On je na konferenciji “Evropa u više brzina – Zapadni Balkan u rikvercu” za Tanjug rekao da ako zemlje Zapadnog Balkana slede primer istočne Evrope to neće biti zadovoljavajuće.

“Postaće druga Poljska, Mađarska, a to ne znači prava ekonomska stabilnost poput Nemačke, ako postanu kao Grčka, to je još gore”, rekao je Pogatsa.

On je istakao da zemlje Zapadnog Balkana ne treba samo da razmišljaju o članstvu tokom evropskih integracija već i o ekonomskom modelu koji će da usvoje.

“Po meni, to treba da bude model skandinavskih zemalja. To je model koji je pravi, iako se čini da su oni i ekonomski i geografski daleko taj model bi omogućio da se zemlje Zapadnog Balkana približe centralnoj Evropi po standardu”, naveo je Pogatsa.

Bivši predsedavajući Socijaldemokrata Evrope u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda za Tanjug je rekao da su pobede proevropskih lidera u velikim zemljama Evrope dale nadu da će se nastaviti razvoj EU.

“Imamo sada nove vlade u Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori jasno je da sve one žele da pojačaju saradnju sa EU i pre članstva. Mislim da Zapadni Balkan ne ide unazad kada su u pitanju integracije, ali u svakoj zemlji ima nekih stvari koje vuku nazad, iako želimo da brzina napredovanja bude veća, uz ekonomski progres koji je vidljiv u regionu idemo sporo, ali definitivno ne idemo unazad”, zaključio je Svoboda.

Povezani članci

Albanija, Severna Makedonija i Srbija potpisale memorandum o borbi protiv koronavirusa

EWB

Han: Regionalna ekonomska zona nije suprotna integracijama EU

EWB

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

EWB