fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade

Plenarna sala Bundestaga; Foto: pixabay

BERLIN – Kako European Western Balkans saznaje, u koalicionom sporazumu tri nemačke partije koje će formirati novu saveznu vladu podržane su evropske integracije šest država Zapadnog Balkana.

U sporazumu se predlaže otvaranje prvih poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom, liberalizacija viza za Kosovo ali i nastavak pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom.

“Podržavamo evropske integracije šest država Zapadnog Balkana i u tom smislu neophodnih reformi za ispunjenje svih kriterijuma iz Kopenhagena. U tim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržavati dalje korake ka približavanju”, stoji u dokumentu.

Dalje se navodi da se podržava proces dijaloga Beograda i Prištine vođen pod pokroviteljstvom EU, kao i napori za održanje dugotrajnog mira u BiH baziranih na očuvanju teritorijalnog integriteta i premošćavanja etničkih razlika.

Dodaje se da se parlalelno sa pregovorima o pristupanju kapaciteti EU za prijem novih članova moraju poboljšati.

Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni danas predstavljaju koalicioni program. Novi kancelar Nemačke biće lider Socijaldemokrata Olaf Šolc, dok se očekuje da će ministarstvo spoljnih poslova pripasti Zelenima.

Povezani članci

Borelj nastavlja konsultacije sa ministrima o Zapadnom Balkanu

EWB

Članstvo u STO – dobit za Srbiju

Emina Muminović

Soini, Valstrom: Sve je u dijalogu i u političkoj volji

EWB