fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade

Plenarna sala Bundestaga; Foto: pixabay

BERLIN – Kako European Western Balkans saznaje, u koalicionom sporazumu tri nemačke partije koje će formirati novu saveznu vladu podržane su evropske integracije šest država Zapadnog Balkana.

U sporazumu se predlaže otvaranje prvih poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom, liberalizacija viza za Kosovo ali i nastavak pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom.

“Podržavamo evropske integracije šest država Zapadnog Balkana i u tom smislu neophodnih reformi za ispunjenje svih kriterijuma iz Kopenhagena. U tim okvirima jačaćemo civilno društvo i podržavati dalje korake ka približavanju”, stoji u dokumentu.

Dalje se navodi da se podržava proces dijaloga Beograda i Prištine vođen pod pokroviteljstvom EU, kao i napori za održanje dugotrajnog mira u BiH baziranih na očuvanju teritorijalnog integriteta i premošćavanja etničkih razlika.

Dodaje se da se parlalelno sa pregovorima o pristupanju kapaciteti EU za prijem novih članova moraju poboljšati.

Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni danas predstavljaju koalicioni program. Novi kancelar Nemačke biće lider Socijaldemokrata Olaf Šolc, dok se očekuje da će ministarstvo spoljnih poslova pripasti Zelenima.

Povezani članci

Delegacija Direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju u poseti Srbiji

Tanjug

Za Vučića „štap i šargarepa“ iz Berlina

EWB

Emanuel Žofre: Čovek bogatog iskustva u komplikovanim društvenim kontekstima

Sofija Popović