fbpx
European Western Balkans
Region

Zapadnom Balkanu od Svetske banke 150 miliona dolara

Svetska banka; Foto: Wikimedia Commons

SOFIJA – Svetska banka je najavila da će zemljama Zapadnog Balkana dati 150 miliona dolara za unapređenje efikasnosti glavnih saobraćajnih koridora i za širenje trgovinskih veza, piše Beta, a prenosi N1.

Cilj Svetske banke je da se pojednostavi procedura na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih usluga i primeni savremena “pametna tehnologija” da bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i da bi roba brže stigla do kupaca.

“Koristi za građane zemalja Zapadnog Balkana biće jedna milijarda dolara godišnje”, istakla je Kristalina Georgijeva, izvršni direktor Svetske banke.

Kristalina Georgijeva je ovu vest saopštila u ime Svetske banke govoreći na konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin Bugarska.

Ispred Srbije, skupu je prisustvovala Ana Brnabić.

Zemlje Zapadnog Balkana, prema oceni Svetske banke, već su ostvarile snažan rast i smanjenje siromaštva.

“Iako lideri zapadnog Balkana ostvaruju značajan napredak, analize Svetske banke pokazuju da će po trenutnim stopama rasta, biti potrebno još šest decenija da nivo prihoda na zapadnom Balkanu dostigne nivo EU”.

Ipak, uz adekvatne reforme i makroekonomsku stabilnost, prosečne godišnje stope rasta mogle bi da dostignu pet procenata a nivo prihoda EU mogao bi da bude dostignut za samo dve decenije”, ističe Svetska banka.

Povezani članci

WSJ: Sledeća evropska kriza – Balkan

EWB

Danas počinje Bledski strateški forum 

EWB

Han i Lajtl: Zapadnom Balkanu potrebna evropska perspektiva

EWB