fbpx
European Western Balkans
IPA

Započet proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije i koordinatorka nacionalne IPA i donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović uputila je zvanično obaveštenje nadležnim ministarstvima i institucijama, čime je započet proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu, prenosi RTS.

Programi će biti finansirani iz novog instrumenta podrške EU za period 2021-2027 – Instrument za pretpristupnu pomoć III (IPA III).

Ministarka Joksimović izjavila je da će Ministarstvo za evropske integracije identifikovati preliminarnu listu prioritetnih projekata koji će do kraja juna biti predloženi Evropskoj komisiji (EK) za finansiranje iz IPA budžeta za 2021. i 2022. godinu.

“Prema predlogu EK, Evropska unija bi trebalo da iz ovog instrumenta do 2027. godine obezbedi bespovratnu pomoć za Zapadni Balkan i Tursku u iznosu od 14,5 milijardi evra koje će biti iskorišćene za finansiranje projekata koji doprinose sprovođenju političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi i napretku u procesu evropskih integracija”, izjavila je Joksimović.

Kako je istakla, kroz projekte iz oblasti reforme javne uprave, vladavine prava, konkurentnosti, poljoprivrede, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, energetike, saobraćaja i zaštite životne sredine, Republika Srbija će se aktivno pripremati za dodatno jačanje kapaciteta na lokalnom nivou, kao pripreme za mnogo veća sredstva iz strukturnih fondova EU onda kada postanemo država članica, navodi RTS.

Dodaje se da će projekti koji budu izabrani i sprovođeni u narednim godinama povećati uravnoteženiji regionalni razvoj Srbije, podstaći lokalni ekonomski razvoj, doneti nova radna mesta, održivu socio-ekonomsku politiku kroz nove načine i oblasti ekonomije zasnovane na znanju, zaštiti životne sredine, digitalizaciji i pametnom rastu.

“Evropske integracije nisu samo strateški prioritet već su i deo domaće razvojne strategije, a EU naš stalni i sistemski partner”, istakla je Joksimović.

Povezani članci

Ministarka za evropske integracije tražila od EK prenamenu sredstava iz IPA fonda za borbu protiv koronavirusa

EWB

Međak: Zbog lošeg kvaliteta projekata pitanje je koliko će Srbija imati koristi od uvećanih fondova EU

EWB

EU pomoć teže zapošljivim grupama

EWB