fbpx
European Western Balkans
Politika

Započeto četvrto polugodišnje razmatranje sprovođenja ekonomskog programa Srbije sa MMF-om

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Plenarnim sastankom održanim u Narodnoj banci Srbije, započeli su zvanični razgovori s misijom Međunarodnog monetarnog fonda, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

Razgovore predvode guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i  ekspert MMF-a Jan Kejs Martejn.

“Narodna banka Srbije neće menjati smer ni pravac – nastavlja da bude čuvar stabilnosti, da deluje proaktivno i da bude jedan od lidera u inovacijama”, rekla je guvernerka.

Tabaković je istakla da NBS sedmu godinu za redom drži inflaciju pod kontrolom. Na kraju prošle godine međugodišnja inflacija iznosila je 1,9 odsto, što je i njen prosek za celu godinu.

Tabaković je istakla da je sa rastom ekonomske aktivnosti u 2019. od 4,2 procenta, koliko iznosi poslednja procena NBS, kao i sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 6.1 odsto u četvrtom tromesečju, Srbija je u najvećoj meri doprinela rastu regiona Zapadnog Balkana, što potvrđuje i izveštaj Generalnog direktorata za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije objavljen u januaru ove godine.

Prema izveštaju, Srbija je zabeležila najveći rast BDP-a u regionu, najviše zahvaljujući povećanju stranih investicija, dok su privatna i javna potrošnja podržale razvoj, navodi se u izveštaju.

“Iako realni rast BDP-a predstavlja najvišu zabeležnu stopu rasta [na Zapadnom Balkanu] u poslednjih godinu dana, tempo rasta i dalje je niži nego početkom 2018. godine, kao posledica usporavanja privrednih aktivnosti tokom četiri uzastopna kvaratala”, naglašava se u izveštaju.

Misija MMF će boraviti od 24. do 28. februara, a tokom posete biće razmatrana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i izgledi i projekcije za naredni period.

Kako je saopštila NBS, ova posta misije MMF-a predstavlja početak aktivnosti u okviru narednog, četvrtog polugodišnjeg razmatranja sprovođenja ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika.

Treće razmatranje rezultata ekonomskog programa okončano je 19. decembra prethodne godine, kada je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja. Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate Srbije, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Ministarstvo pravde objavilo prvi Nacrt revidiranog Akcionog plana za Pogavlje 23

EWB

Dačić: EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama EU

EWB

Koha: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

EWB