fbpx
European Western Balkans
Politika

Zaracin: Loše vreme da se bude neodlučan prema Rusiji

Manuel Zaracin; Foto: Wikimedia Commons

BERLIN – Govoreći o odluci Srbije da ne podrži sankcije EU protiv rusije, izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan izjavio je u intervju za Frankfurter algemajne cajtung da je ovo “loše vreme da se bude neodlučan” prema Rusiji, prenosi Dojče vele (DW). 

“Pretpostavljam da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi da ruska opcija nije atraktivna. U srpkom je interesu da zauzmu jasnu poziciju. U Ukrajini se pokazuje šta može da se desi kada se oslonite na ruska obećanja. Verujem da je to svima u Beogradu jasno”, rekao je Zaracin.

Prema njegovim rečima. za Evropsku uniju važno je da jasno formuliše šta su to očekivanja koja EU ima od Srbije.

Zaracin je rekao da veruje u budući ulazak Zapadnog Balkana u EU i dodao da je “među stučnjacima zanimljiva debata da li se u okviru pristupnog procesa određeni koraci mogu ubrzati i da li napraviti izvesnu traku za brzu vožnju”.

On je ipak upozorio da takve ideje ne smeju voditi slabljenju pristupnog procesa, pa da se na kraju govori samo o konceptu “privilegovanog partnerstva”.

“Ekstremno je važno da se EU drži pristupnog procesa sa ciljem punopravnog članstva jer se ovde ne radi samo o ekonomskog integraciji, već pre svega o pristupanju Evropskoj uniji kao zajednici vrednosti”, naveo je Zaracin.

Kako prenosi Dojče vele, govoreći o Kosovo Zaracin je podsetio da je Nemačka priznala Kosovo kao i da se zalaže za to da država koju priznaju bude zastupljena u međunarodnim organizacijama. On je dodao da je na Prištini da ispita da li je pravi trenutak da Kosovo podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Kako piše DW,  posle suspenzije Rusije iz Saveta Evrope, moguće je da u SE postoji dvotrećinska većina koja bi glasala za prijem Kosova u članstvo.

Bivši poslanik Bundestaga iz redova Zelenih Manuel Zaracin zvanično je imenovan za specijalnog izaslanika Nemačke za zapadni Balkan.

Pročitaj još: Manuel Zaracin zvanično specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan

Povezani članci

Spremni za pet, očekujemo otvaranje najmanje tri poglavlja

EWB

Kovačević: Nadam se da će Poglavlje 18 uskoro biti otvoreno

EWB

Nedostatak pritisaka EU i SAD omogućio je stvaranje „zarobljene države“ u BiH

EWB