fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

“Zašto Srbija treba da učestvuje u međunarodnim misijama podrške miru?”

Foto: Vojska Srbije

BEOGRAD – Za Srbiju je značajno da izgradi svoj međunarodni profil kao država koja doprinosi očuvanju bezbednosti, kako i u regionu, tako i globalno, piše u najnovijoj analizi “Zašto Srbija treba da učestvuje u međunarodnim misijama podrške miru” Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC).

Kao glavni razlozi navodi se članstvo Srbije u međunarodnim organizacija ali proces evropskih integracija, čije vrednosti počivaju na očuvanju mira i bezbednosti.

Takođe, navodi se i spoljnopolitički aspekt učešća Srbije u mirovnim misijama.

“Učešće u misijama nudi mogućnosti za razvijanje bilateralnih i multilateralnih veza i podizanje ugleda u svetu”, ističe se u analizi i dodaje da se Srbija članstvom u UN deklarativno opredelila da doprinosi ciljevima koji su iskazani u Povelji UN kao što je očuvanja mira.

„Za Republiku Srbiju, kao post-konfliktnu državu, sa nerešenim pitanjem statusa Kosova, kao i sa uticajem koji ima u susednim državama, a koji je posledica načina raspada Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, pa i Crna Gora i Makedonija), kao i zbog činjenice da se način shvatanja uloge međunarodnih mirovnih misija promenio (između ostalog, upravo zahvaljujući i ratovima u bivšoj SFRJ), veoma je značajno da izgradi svoj međunarodni profil kao države koja doprinosi očuvanju bezbednosti, kako i u regionu, tako i globalno“, objašnjeno je u analizi.

Sa druge strane, navodi se i da je odluka upućivanja ljudstva u misije uvek političkog, ali i ekonomskog karaktera.
„Tu se svakako ističu bezbednosni interesi, odnosno slučajevi da država/područje u kojoj se misija sprovodi ima veliki značaj za očuvanje stabilnosti i bezbednosti sopstvenih granica država koje daju doprinos misijama, kao i za bezbednost regiona odakle država dolazi“, navodi se.

Kao još jedan razlog navodi se da učešće u misijama učvršćuje odnose između država koje zajedno učestvuju u misiji, jer države često biraju misije i na osnovu bliskosti sa drugim državama, za šta je rečeno da može neposredno utiče na ostvarivanje drugih, ponekad ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, objašnjeno je.

Međutim, u pogledu specifičnih interesa Srbije, trenutno najaktuelniji je onaj koji se odnosi na pristupanje Srbije Evropskoj uniji, a koji se odnosi na Poglavlje 31 koje se tiče zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike. Međutim, bitno je istaći da Srbija još uvek nije dobila Izveštaj o skriningu za ovo poglavlje.

Ističe se da će Srbija morati da razvije kapacitete za učešće u svim aspektima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (ZBOP), kako bi uspešno zatvorila ovo poglavlje.

EU trenutno učestvuje u brojnim vojnim i civilnim misijama, a učešćem Srbije bi se proširile mogućnosti za praktični doprinos ZBOP-u i ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva.

„EU sprovodi 5 vojnih misija (EUTM MALI u Maliju, EUTM RCA u Centralnoafričkoj Republici, EUTM Somalija u Somaliji, EU NAVFOR ATALANTA na Rogu Afrike, EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini), dok je civilnih (uključujući tu i policijske) duplo više – 10 (EUCAP SAHEL MALI u Maliju, EUCAP SAHEL NIGER u Nigeru, EUPOLL COPPS u Palestinskoj samoupravi, EUCAP SOMALIA u Somaliji, EUMM GEORGIA u Gruziji, EUMA UKRAINE u Ukrajini, EUBAM Moldova and Ukraine u Ukrajini i Moldaviji, EUBAM Libia u Libiji, EUBAM Rafah na graničnom prelazu Pojasa Gaze i Egipta, EULEX na Kosovu)“, navodi se u analizi.

Povezani članci

Pavel: Podržavamo evroatlantske aspircije na Zapadnom Balkanu

EWB

NATO posvećen izgradnji jakog partnerstva sa Srbijom

EWB

“Koncept vojne neutralnosti dozvoljava saradnju Srbije i NATO-a”

EWB