fbpx
European Western Balkans
Energetika i životna sredina

Zato što čuvamo životnu sredinu za buduće generacije

Ekologija; Foto: Pixabay

Evropska unija donirala je više od 300 miliona evra Srbiji za zaštitu životne sredine, ulažući u različite projekte – od uvođenja sistema automatske kontrole kvaliteta vazduha, izgradnje regionalnih deponija i zaštite voda, do upravljanja otpadnim vodama.

Zaštita životne sredine jedna je od najzahtevnijih oblasti u procesu pristupanja Uniji, a poglavlje 27 koje je pokriva u pristupnim pregovorima (osim zaštite životne sredine, ono obuhvata i klimatske promene i civilnu zaštitu) jedno je od najvećih i najraznovrsnijih.

“Najveći deo aktivnosti koji je realizovan ili se realizuje u oblasti klimatskih promena zapravo se realizuje uz partnersku i finansijsku pomoć Evropske unije”, kaže  Danijela Božanić, šef Odseka za klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Pomoć u oblasti životne sredine, uključujući smanjenje zagađenja u sektoru energetike, čini oko 12 odsto ukupne bespovratne pomoći koju je EU dala Srbiji od 2000 – ne računajući bilateralna sredstva država članica EU. Ako se ovoj pomoći dodaju investicije usmerene na sprovođenje mera energetske efikasnosti, među kojima su i rehabilitacija kapaciteta za proizvodnju električne energije s početka 2000-ih, ova cifra dostiže 19 odsto.

“Naše angažovanje je imalo vidljiv uspeh u poboljšanju kvaliteta vazduha, posebno u onim gradovima koji su u blizini velikih termoelektrana. Ono što smo mi radili doprinelo je smanjenju emisije štettnih gasova iz elektrana, što su, naravno, osetili građani”, ocenio je Rajner Frojnd, koji se bavio projektima iz oblasti ekologije u Delegaciji EU u Srbiji.

Kako to izgleda po oblastima? U oblasti merenja kvaliteta vazduha, EU je uložila 63 miliona evra, ulažući u opremanje i otvaranje stanica za automatsko merenje kvaliteta vazduha.

Izgrađene su četiri velike regionalne deponije – u Užicu, Subotici, Pirotu i Sremskoj Mitrovici i Šapcu, a značajna ulaganja su i u oblasti upravljanja rizicima od poplava i saniranja posledica poplava.

U toku je sprovođenje projekata vrednih 195 miliona evra, a buduća planirana pomoć je 27 miliona evra.

Povezani članci

“Poglavlje 27 izuzetna prilika za napredovanje”

EWB

Trivan: Poglavlje 27, o ekologiji, biće najteže

EWB

Zakonska regulativa, podizanje svesti i projekti

EWB