fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Završen šesti ISAC-ov “Bezbednosni seminar za mlade”

Učesnici i organizatori šestog bezbednosnog seminara za mlade lidere; foto: ISAC fond

VRŠAC – Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) po šesti put za redom organizovao je “Bezbednosni seminar za mlade lidere”, na kom su se studenti iz čitave Srbije, politički aktivisti, članovi nevladinih organizacija upoznali sa najznačajnijim bezbednosnim i političkim pitanjima Srbije i regiona.

Glavne teme seminara bili su globalni bezbednosni izazovi u kontekstu pandemije koronavirusa, širenje dezinformacija i lažnih vesti, sajber bezbednost, spoljna i bezbednosna politika Srbije u svetlu evropskih i evroatlantskih integracija.

Teme su obrađene kroz niz predavanja, interaktivnih panela, diskusija i radionica tokom tri dana seminara.

Cilj seminara je da se mladim budućim liderima omogući da kroz razgovor, kako sa stručnjacima tako i sa drugim učesnicima, razmene svoja iskustva i znanja na neku od tema, čuju drugačija viđenja, preispitaju, potvrde ili opovrgnu svoje mišljenje.

“Smatramo da je izuzetno važno razgovarati i podizati svest o savremenim bezbednosnim izazovima sa kojima se kao društvo i pojedinci suočavamo, a naročito sada kada je čitav svet suočen sa pandemijom virusa COVID-19. Seminar je platforma koja podržava i neguje kulturu debate i podstiče učesnike da postavljaju pitanja, analiziraju, istražuju i iznose svoja mišljenja”, naveli su iz ISAC fonda.

Prvog dana, putem video linka, učesnici su imali priliku da, o svim izazovima EU tokom korone, odnosnom Unije prema Zapadnom Balkanu tokokm krize, razgovaraju sa zamenicom šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateom Norčič Štamcar.

Tokom drugog dana seminara učesnici su imali priliku da se bolje upoznaju sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

Tokom debate sa Vladimirom Ateljevićem, članom pregovaračkog tima koji je zadužen za poglavlja 30 i 31, učesnici seminara imali su priliku da se bolje upoznaju sa usklađivanjem Srbije sa spoljnom politikom Evropske Unije. Kroz interaktivnu radionicu učesnici su se upoznali sa načinom i procedurama kreiranja Strategije spoljne politike Srbije.

Seminar je završen radionicom koju je održala Svetlana Stefanović, programska direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost, na kojem su se učesnici upoznali sa načinima profesionalnog kreiranja biografija (CV).

Povezani članci

NATO gradi bazu za Zapadni Balkan u Albaniji

EWB

Prvo okončanje sporazuma sa Grčkom, pa članstvo u NATO

EWB

Manza: NATO zadržava prisustvo na Zapadnom Balkanu

EWB