fbpx
European Western Balkans
Društvo

Završen jedanaesti Mikser Festival

Mikser Festival; Foto: Facebook / Mikser

BEOGRAD – Eksperimentalno dvodnevno izdanje Mikser Festivala koje se odvijalo na imanju Zornića kuće, a publici bilo dostupno preko uživo prenosa na YouTube, završeno je, saopšteno je danas, prenosi FoNet.

Prvi dan festivala koji je otvorila Fransoaz Žakob, stalna predstavnica UN u Srbiji, bio je posvećen razgovorima o izgradnji boljeg društva i odnosu preme osetljivim društvenim grupama čiji su glasovi zaglušeni kakofonijom dnevnih, ekonomskih i političkih interesa.

Drugi dan, nakon obraćanja ambasadora Kraljevine Norveške, Jerna Jelstada i stalne predstavnice UNDP u Srbiji, Fransin Pikap, obeležen je diskusijom o Evropskom zelenom dogovoru – kakav je značaj preporuka za Zapadni Balkan, obavezama svih učesnika, od predstavnika vlasti, struke i građana za prilagođavanje ovih preporuka lokalnim uslovima?

„Made IN“ sesije i prezentacije na Mikser festivalu, prikazale su budućnost dizajna kroz prizmu potencijala koje pružaju stari zanati. Gosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine pokazali su na svojim primerima kako su zanati dobra osnova za male preduzetnike. „Zanat“, „Gir“, „Nunc“, „Numen/ForUse“ danas zapošljavaju desetine radnika, a njihova proizvodnja bazira se na ideji cirkularne ekonomije, dugotrajnosti i mogućnosti popravke, navodi se u saopštenju. Rezultat je savremeni dizajn i funkcionalnost u koje su utkane stare veštine, alati i tehnike.

Uz brojne razgovore i radionice, učesnici ovogodišnjeg konkursa „BlackBox“ započeli su izgradnju sinteznog spomenika koji će ostati na imanju Zornića.

Sve panele u celosti možete pronaći OVDE.

Povezani članci

Nastavljen dijalog Nacionalnog konventa sa predsednicom Vlade

EWB

Predstavljanje Balkanoscope – priče o Balkanu u prvom licu u Sofiji

EWB

Održana premijera dokumentarnog filma “Dug put u Evropu” portala EWB

EWB