fbpx
European Western Balkans
Politika

Završen samit lidera u Sarajevu, Šutanovac: Nacionalisti uništavaju zemlje regiona

Regionalni Samit lidera evropskih socijaldemokrata; Foto: Flickr / Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

SARAJEVO – Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da je jedan od važnih zaključaka upravo završenog Samita lidera socijaldemokratskih partija da „kao čuvari i promoteri evropskih vrednosti, imamo obavezu da Evropu vratimo u region, jer je to jedini način da u Evropu i zakoračimo“.

Na samitu se pored evrointegracija govorilo i o miru, stabilnosti, vladavini prava i demokratskim procesima koji su svakodnevno na ispitu u zemljama Zapadnog Balkana.

„Dolazim iz zemlje kojoj je vrhunski interes da prosečna plata u regionu bude što veća, jer od oko 15 milijardi evra izvoza Srbije prošle godine skoro milijardu i 300 miliona ostvareno u BiH, oko 600 miliona u Crnoj Gori, preko 500 miliona u Makedoniji. Kada pitate nacionaliste šta i kako treba da se radi onda oni prosipaju populističke parole i nacionalizam, svađaju nas u javnom diskursu, a u stvari suštinski uništavaju potencijale zemalja u kojima mi živimo“, kaže Šutanovac.

Na pitanje o Kolindi Grabar Kitarović iz HDZ-a, Šutanovac je rekao da je jako interesantno kako su oni svi „u stvari politički prijatelji na evropskom nivou, gde se slažu, glasaju zajedno, daju podršku jedni drugima, a kada se vrate kući postaju državni neprijatelji. U želji da prikriju svoje nesposobnosti šire neistine i međusobno se optužuju čime podižu nacionalizam“.

On kaže da svet ide i bez nas, vrednosti u 21. veku više se ne mere u hektarima, mere se u terabajtima.

“Tehnologije su fantastična stvar, ali će veliki broj ljudi koji rade u različitim sektorima ostati bez posla. Posebno zato što je reč o ljudima koji su srednjih godina i stariji i za koje mi moramo da ponudimo odgovor. Zoran Đinđić je govorio da su reforme ili neuspešne ili nepopularne. Svi vole pozorište, ali ‘niko u svojoj kući’, tako je i sa reformama. To je bolan proces u kome mora da dođe i do promene nas samih, a tu je nov način obrazovanja suštinska politika za svaku državu“, ističe on.

Šutanovac kaže i da je važno da pokažemo i kako ovaj region može da govori jednim glasom i zajednički nastupa prema svojim partnerima u Evropi i svetu.

Samitu su pored Šutanovaca prisustvovali i predsednik PES Sergej Stanišev, predsednik SDP BiH Nermin Nikšić, predsednik SDSM Zoran Zaev, predsednik SDP Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsednik SDP Hrvatske Zlatko Komadina, Andrija Pejović iz DPS Crne Gore.

Delegacija Demokratske stranke su pored predsednika činili i Tamara Tripić, potpredsednica DS, Aleksandra Jerkov, internacionalna sekretarka, Maja Videnović, narodna poslanica, Tatjana Soldatović Manojlović, potpredsednica Foruma žena i Aleksandra Božić, internacionalna sekretarka Demokratske omladine.

Povezani članci

SzS i PSG otkazuju skupove zbog koronavirusa; Dveri traže odlaganje izbornog procesa zbog neregularnosti

EWB

Danijelson: 2018. krucijalna za evrointegracije Zapadnog Balkana

EWB

Vučić kao premijer već pokazao da je EU put strateški cilj

EWB