fbpx
European Western Balkans
Politika

Završen sastanak vlasti i opozicije bez posredovanja EP, mediji najavljuju izbore 3. aprila

Sastanak vlasti i opozicije bez posredovanja EP; Foto: FoNet

BEOGRAD – U Narodnoj skupštini završen je sastanak Radne grupe za dijalog predstavnika vlasti i opozicije, bez učešća posrednika iz EP, na kome su predstavnici opozicionih partija dobili prvu, radnu verziju predloga sporazuma o unapređenju izbornih uslova za održavanje izbora, koji je definisala vlast, prenosi FoNet

Kako je prenela agencija Tanjug, predlog vladajuće većine sa kojim su izašli pred opoziciju je da se 3. aprila održe predsednički i vanredni parlamentarni izbori, kao i izbor za odbornike Beograda. Dodaje se da je predlog vlasti da cenzus ostane na 3%, a da se za stranke nacionalnih manjina smanji broj potrebnih potpisa za liste na 5000.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Šulkić navodi da datum izbora ne stoji u dokumentu, već da bi oni mogli biti održani između 3. i 17. aprila.

Šulkić je rekao da ovo što su dobili nije završni sporazum, ali da je u najvećoj meri na tragu onoga što je opozicija želela i vodi do određenog stepena saglasja vlasti i opozicije.

“Za građane je najvažnije da mogu da biraju hoće li izaći na izbore ili ne, a ako izađu da slobodno izaberu za koga će glasati. Ovaj sporazum bi možda mogao da bude neka garancija da bi ti izbori mogli u većoj meri da budu slobodni”, kazao je Šulkić.

Upitan da li je bilo reči o datumu izbora, pošto su Novosti objavile da će oni biti održani 3. aprila, Šulkić je rekao da u sporazumu ne stoji datum, ali da se razgovaralo da bi redovni predsednički i beogradski izbori trebalo da budu u rasponu od 3. do 17 aprila.

“Mi ne možemo da dogovaramo sa vlastima datum izbora, a ono što smo svi čuli je da su voljni i spremni da za taj dan raspišu i vanredne parlamentrne izbore”, rekao je Šulkić.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da su na današnjem sastanku međupartijskog dijaloga bez posredovanja stranaca dobili prvu radnu verziju sporazuma vlasti i opozicije. Obradović je, novinarima u Skupštini Srbije, rekao da su vlasti posle četiri meseca rada i 12 sastanaka predstavile prvu radnu verziju predloga sporazuma i prvi utisak je da je vlast spremna da izađe u susret zahtevima opozicije u manje bitnim pitanjima.

“Ključna pitanja nisu dobro definisana, a pre sve ona koja se odnose na slobodu medija, pritiska na birače, zaposlene u javnom sektoru, funkcionersku kampanju i kako kontrolisati predizborni i izborni period. Do ponedeljka ćemo predati amandamne na prvu radnu verziju i predložićemo ono što nedostaje, a to su i odgovori medijskih kuća koje su bile na sastancima radne grupe “, rekao je Obradović.

Obradović je izjavio da je ostalo svega nekoliko nedelja da se zavrsi dijalog na oba koloseka, sa i bez posredovanja stranaca, a vlast ima rok od 10 do 15 dana da odgovori na zahteve opozicije i da do kraja septembra sve bude stavljeno u funkciju.

“Videćemo da li je to sve pokušaj kozmetičkih promena ili ćemo zaista imati uslove za slobodne i poštene izbore”, ocenio je on.

 

Povezani članci

Novi pakt za Evropu: Bez reformi EU nema ni daljeg proširenja

EWB

Bilčik o pretnjama Danasu: Kao izvestilac EP uvek ću se boriti za zaštitu novinara

EWB

Žiofre: Proširenje EU nema alternativu

EWB