fbpx
European Western Balkans
Politika

Završena druga runda dijaloga: Izrađen spisak mera, opozicija nezadovoljna

Završetak sastanka međustranačkog dijaloga 18. septembra; Foto: FoNet

BEOGRAD – Druga runda Međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, uz posredstvo Evropskog parlamenta održala se 17. i 18. septembra u Beogradu, a rezultirala je dogovorom o merama za unapređenje izbornim uslovima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je vladajuća većina prihvatila gotovo sve što su tražili posrednici iz Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu.

“Čvrsto stojimo iza onoga što smo prihvatili i to ćemo implementirati bez obzira da li je neko saglasan s tim, zadovoljan, nije zadovoljan”, rekao je Dačić novinarima, posle međustranačkog dijaloga koji je održan u Palati Srbija u Beogradu, govoreći o Merama za unapređenje sprovođenja izbornog procesa koje su predložili predstavnici Evropskog parlamenta.

Član delegacije EP u međustranačkom dijalogu Vladimir Bilčik rekao je da su izradili dokument na osnovu povratnih informacija koje su dobili od učesnika u međustranačkom dijalogu u prethodnim nedeljama.

Bilčik je rekao da će evoroparlamentarci nastaviti da prate sprovođenje ovog procesa i da su spremni da se vrate u Srbiji da bi pomogli u praćenju spovođenja mera. On je ocenio da bojkot izbora i institucija nije način da se ostvari napredak kada je u pitanju demokratija i evropski put Srbije.

Kako prenosi N1, veći deo opozicije koji učestvuje u dijalogu odbacio je dokument za poboljšanje izbornih uslova. Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret u subotu su napustile dijalog.

Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno za Srbiju izjavio je nakon sesije međustranačkog dijaloga u subotu da se u predlogu za poboljšanje izbornih uslova ne nalazi ništa što je predlagala opozicija i da vlast „ne da poštene izbore“.

On je rekao da njegova stranka nije pristala da „ni na jedan način“ podrži taj dokument, zato što u zaključcima „nema ništa što može da unapredi izborne uslove“.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je njegova stranka nije mogla da prihvati predloženi dokument.

„Vrlo malo ili gotovo ništa od onoga što smo predložili nije se našlo u predlogu dokumenta. Mi takav dokument nismo mogli da prihvatimo jer je više kozmetika nego suština“, kazao je Aleksić, prenosi N1.

Predložili su, dodaje, da se nastavi dijalog.

„Ima vremena do 3. oktobra da se napravi ozbiljan pomak. Pomak je napravljen ali nedovoljan da bismo rekli da smo postigli dogovor, da odluku o bojkotu promenimo“, naglasio je Aleksić. Prema najavi stranaka vlasti, izbori će se održati 3. aprila sledeće godine, što znači da će 3. oktobra biti šest meseci do izbora, a to je rok koji je deo opozicije postavio za poboljšanje izbornih uslova.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da papir nije dogovor sa opozicijom, već isključivo između vlasti i evropskih poslanika.

„On ima odličnu dijagnostiku svih problema s kojima se suočava Srbija u izbornom procesu i to je najbolji dokaz da smo svih ovih godina bili u pravu kada smo govorili da izbori u Srbiji niti su slobodni, niti su pošteni. Evroparlamentarci su ovim papirom to potvrdili. Međutim, oni nam nisu ponudili bilo kakve garancije da će se suštinski bilo šta promeniti u narednih šest meseci. Opozicija nije dobila konkretno mesto u kontroli budućeg procesa, a jedino na taj način možemo da utičeno na poboljšanje izbornih uslova“, naglasio je Obradović, prenosi N1.

Sa druge strane, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da će njegova stranka učestvovati u radu skupštinskih i nadzornih tela.

Tadić je kazao da platforma koja je usvojena „ne znači da su sada idealni izborni uslovi“, i dodao da vlast može da krši i najbolju platformu.

Koje su mere predložene?

Kofasilitatori su, između ostalog, postigli dogovor o uspostavljanju privremenog nadzornog tela koje bi se sastojalo od dvanaest članova, od kojih bi šest bilo na predlog Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i šest članova (format 3+3) iz redova celokupne opozicije u zemlji koje bi predložio predsednik Narodne skupštine nakon konsultacija sa kofasilitatorima Međustranačkog dijaloga. To telo će, između ostalog, pratiti rad medija, RTS, RTV i privatnih nacionalnih emitera i obaveštavaće javnost o svojim nalazima.

Prema predlogu, REM će takođe usvojiti obavezujući pravilnik za Javni medijski servis (RTS i RTV) u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR radi boljeg regulisanja izborne kampanje, kao i odgovarajuće preporuke za privatne emitere.

Kofasilitatori su takođe dogovorili da se privremeno doda šest članova (format 3+3) stalnom sastavu Republičke izborne komisije iz reda celokupne opozicije u zemlji kako bi se povećalo poverenje u izborni proces.

Dogovorili su se da usvoje konkretne mere za unapređenje integriteta izbornog procesa, uključujući periodično objavljivanje i kontrolu biračkog spiska.

Kofasilitatori su istakli hitnost izmene finansiranja troškova izborne kampanje iz budžeta kako bi se obezbedila ravnopravnija raspodela finansijskih sredstava među podnosiocima izbornih lista

Kofasilitatori su podsetili učesnike da uspeh u unapređivanju izbornih uslova i opšte političke klime u zemlji zavisi od političkih aktera, donosioca odluka i institucija u Srbiji. Evropski parlament će nastaviti da pomaže Srbiji i Parlamentu Srbije i da ih podržava u procesu razvoja i reformi.

Biće organizovana provera napretka koji je ostvaren u sprovođenju ovih zaključaka.

Kofasilitatori Međustranačkog dijaloga apeluju na vlasti da pozovu OEBS/ODIHR i Evropski parlament da pošalju posmatračke misije koje bi posmatrale izbore.

Povezani članci

Martinović: Fajon nastavlja da vodi rat iz 1991. protiv Srbije; Fajon: Ljubazna dobrodošlica

EWB

Han: Pismo TV N1 biće deo opšte procene situacije o stanju u medijima

EWB

Manco: Borba protiv korupcije prioritet na evropskom putu

EWB