Završena Nedelja ponosa, Delegacija EU u bojama duge

Zgrada Delegacije Evropske unije u Srbiji u duginim bojama; Foto: Delegacije EU u Srbiji/Twitter

BEOGRAD – Završena je deseta jubilarna Nedelja ponosa, a centralni događaj – Parada ponosa, koja je bila planirana za 19. septembar pomerena je za sledeću godinu.

Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19 događaji planirani za Nedelju ponosa održe u promenjenom obliku.

Za ovogodišnju Nedelju ponosa planirano je više od 70 događaja, koji uključuju izložbe, predavanja, razgovore, predstave i žurke.

Iako se većina aktivnosti Beograd Prajda od početka pandemije održalo onlajn, iz te organizacije naglašavaju važnost obeležavanja borbe za ravnopravnost i ljudska prava LGBT+ zajednice.

Iz ove organizacije ukazali su na nejednak i loš položaj LGBT+ zajednice u Srbiji uz očekivanje da će nova Vlada Srbije bez odlaganja usvojiti Zakon o registrovanim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu.

Oni su dodali da je pandemija koronavirusa dodatno ogolilia probleme LGBT+ zajednice.

“Nepostojanje zakonske mogućnosti sklapanja životnog partnerstva onemogućava partnerima da donose odluke koje se tuču medicinkog tretmana njihovih životnih partnera kao i pitanja nasledstva i sahrana”, poručili su iz Beograd Prajda.

“LGBTI zajednica bi trebalo da bude prepoznata širom sveta i ojačana, pošto je svuda, pa i u Evropi, još uvek predmet diskriminacije”, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, pružajući podršku Beograd Prajdu.

Zgrada Delegacije Evropske unije u znak podrške LGBT+ sijala je u duginim bojana.

“Kako bi obeležila ovaj važan događaj i kako bi pokazala solidarnost sa LGBTI zajednicom, Delegacije Evropske unije je osvetlila svoje kancelarije u boje duge”, rekao je šef Delegacije Sem Fabrici.

On je ocenio da je Evropa bazirana na prepoznavanju razlika ali i prepoznavanju toga da smo svi jednaki

“Trebalo bi da budete ono što ste, da volite koga želite, to nije pitanje ideologije, to je pitanje identiteta”, zaključio je Fabrici.