fbpx
European Western Balkans
Društvo

Završena Nedelja ponosa, Delegacija EU u bojama duge

Zgrada Delegacije Evropske unije u Srbiji u duginim bojama; Foto: Delegacije EU u Srbiji/Twitter

BEOGRAD – Završena je deseta jubilarna Nedelja ponosa, a centralni događaj – Parada ponosa, koja je bila planirana za 19. septembar pomerena je za sledeću godinu.

Organizacioni Odbor Beograd Prajda doneo je odluku da se zbog loše epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19 događaji planirani za Nedelju ponosa održe u promenjenom obliku.

Za ovogodišnju Nedelju ponosa planirano je više od 70 događaja, koji uključuju izložbe, predavanja, razgovore, predstave i žurke.

Iako se većina aktivnosti Beograd Prajda od početka pandemije održalo onlajn, iz te organizacije naglašavaju važnost obeležavanja borbe za ravnopravnost i ljudska prava LGBT+ zajednice.

Iz ove organizacije ukazali su na nejednak i loš položaj LGBT+ zajednice u Srbiji uz očekivanje da će nova Vlada Srbije bez odlaganja usvojiti Zakon o registrovanim partnerstvima i Zakon o rodnom identitetu.

Oni su dodali da je pandemija koronavirusa dodatno ogolilia probleme LGBT+ zajednice.

“Nepostojanje zakonske mogućnosti sklapanja životnog partnerstva onemogućava partnerima da donose odluke koje se tuču medicinkog tretmana njihovih životnih partnera kao i pitanja nasledstva i sahrana”, poručili su iz Beograd Prajda.

“LGBTI zajednica bi trebalo da bude prepoznata širom sveta i ojačana, pošto je svuda, pa i u Evropi, još uvek predmet diskriminacije”, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, pružajući podršku Beograd Prajdu.

Zgrada Delegacije Evropske unije u znak podrške LGBT+ sijala je u duginim bojana.

“Kako bi obeležila ovaj važan događaj i kako bi pokazala solidarnost sa LGBTI zajednicom, Delegacije Evropske unije je osvetlila svoje kancelarije u boje duge”, rekao je šef Delegacije Sem Fabrici.

On je ocenio da je Evropa bazirana na prepoznavanju razlika ali i prepoznavanju toga da smo svi jednaki

“Trebalo bi da budete ono što ste, da volite koga želite, to nije pitanje ideologije, to je pitanje identiteta”, zaključio je Fabrici.

Povezani članci

Proslava 30 godina postojanja programa Erazmus u EU info centru

EWB

Dokumentarni film „Vreme stabilokratije“ u četvrtak u 20h na N1

EWB

Evropski izbori i budućnost EU: Jača desnica, mejnstrim partije zadržavaju većinu

EWB