fbpx
European Western Balkans
Društvo

Završena prva faza izgradnje graničnog prelaza Bajmok uz podršku EU

Bajmok; Foto: Delegacija EU u Republici Srbiji

BAJMOK – Na graničnom prelazu Bajmok, između Srbije i Mađarske, u jeku su radovi na izgradnji novog prelaza u koje će ukupno biti uloženo 2,1 milion evra. Suma od 1,8 miliona evra izdvojena je iz pretpristupnih fondova EU, nešto više od 300.000 evra obezbeđeno je kroz nacionalno sufinansiranje, dok je Uprava carina preuzela finansiranje svih preduslova za početak radova.

Izgradnja novog prelaza Bajmok, koji se nalazi na pola puta između Subotice i Sombora, rasteretiće naše najfrekventnije prelaze na severu zemlje Horgoš i Kelebiju od kojih je udaljen svega par desetina kilometara.

Najviše koristi od novog prelaza imaće putnici, jer je projektom planirana izgradnja dve saobraćajne trake na ulazu u zemlju i dve na izlazu, što će značajno ubrzati putnički promet sa susednom Mađarskom. U sezoni kada je priliv inostranih punika najveći, novoizgrađeni prelaz će predstavljati značajnu putnu alternativu za koju će se mnogi odlučivati.

Na graničnom prelazu Bajmok neće, kao ni do sada, biti teretnog saobraćaja, ali se zato očekuje da promet automobila i autobusa značajno poraste, posebno imajući u vidu idealan položaj tog prelaza kojim se najbrže može stići do nekih evropskih gradova, poput Beča.

S obzirom da će novoizgrađeni prelaz predstavljati potpuni pandan prelazu sa mađarske strane, to će otvoriti i mogućnost za uvođenje 24-časovnog funkcionisanja, što do sada nije bio slučaj.

Modernizacija graničnog prelaza Bajmok unaprediće i rad graničnih službi, carine i policije, jer je projektom predviđeno da prelaz bude izgrađen u skladu sa najvišim standardima koji podrazumevaju i izgradnju prostorija za granične službe i njihov nesmetan rad.

Izgradnja novog prelaza Bajmok trajaće 18 meseci, a završetak radova se očekuje krajem 2018. godine, do kada će stari prelaz biti privremeno izmešten nedaleko od novog.

Radovi na rekonstrukciji prelaza su na tenderu povereni domaćoj firmi ”Modulor”, dok je za nadzor nad radovima i kvalitetom obavljenog posla zadužena francuska kompanija ”SAFEGE”.

Podsetimo da je suma izdvojena za izgradnju novog graničnog prelaza Bajmok samo deo budžeta od 6,7 milona evra koje je Evropska unija predvidela za projekat podrške daljoj modernizaciji Uprave carina Srbije i poboljšanje upravljanja granicom, kao i primenu automatizovanih kontrolnih sistema uvoza i izvoza.

Povezani članci

Otvorena konferencija “Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija”

EWB

Hoće li Srbija i Hrvatska uvek biti “nezgodni susedi”?

EWB

[BSF] Razgovor sa Van der Belenom i Vučićem otvorio drugi dan

EWB