fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Završena vazduhoplovna vojna vežba “Air Solution 2018”

Doček učesnika vojne vežbe „Saber Guardian 17”; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

BEOGRAD – Međunarodna vazduhoplovna taktička vežba “Air Solution 2018” u kojoj učestvuju pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Rumunskog ratnog vazduhoplovstva završena je danas u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije.

U svojstvu posmatrača u trodnevnoj vežbi  učestvovala su pripadnici Nacionalne garde Ohaja, a tokom nje su angažovane lovačka, lovačko-bombarderska i transportne avijacija, kao i helikopterske jedinica angažovane na zadacima traganja i spasavanja.

Dva vazduhoplovstva zajedno su uvežbavali izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora, rešavanje kriznih situacija u vazdušnom prostoru u graničnom pojasu između dve zemlje kao i zadatke vazduhoplovne podrške i traganja i spasavanja.

Vežbu “Air Solution 2018” srpska avijacija realizovala je po peti put sa tom članicom NATO-a, a tokom nje su po prvi put posade dva jurišna aviona Orao u dvosedoj varijanti NJ-22 u inostranstvo. Na ranijim zajedničkim vežbama Air Solution obično su u Rumuniju, osim transportera An-26, išli piloti školsko-borbenih aviona G-4 “Super Galeb“.

Vojska Srbije u međunarodnim vojnim vežbama najčešće vežba sa susedima, zemljama Zapadnog Balkana i Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Tako se na primer, već nekoliko godina sa Mađarskom izvodi vežba “Gvozdeni mačak” u kojoj učestvuju pripadnici rečnih flotila, jer ove oružane snage poseduju iste rečne brodove.

Prva vežba „Air Solution” je održana 2009. godine, a tokom poslednje četiri, koje su održane 2009, 2011, 2013. i 2015. godine, radilo se na podizanju nivoa interoperabilnosti oba vazduhoplovstva.

Jedan od najvažnijih mehanizama za unapređenje interoperabilnosti, koju su bezbednosne institucije Srbije prepoznale kao strateški cilj, jeste učestvovanje u vojnim vežbama sa drugim državama. Od kada je Srbija pristupila programu Partnerstvo za mir (PzM), Vojska Srbije je učestvovala u oko 150 vojnih vežbi sa zemljama članicama NATO i PzM.

Povezani članci

Dačić i Pič za unapređenje partnerske saradnje Srbije i NATO-a

EWB

Javna diplomatija – Najslabija karika u odnosima Srbije i NATO-a

EWB

“Zašto Srbija treba da učestvuje u međunarodnim misijama podrške miru?”

EWB