fbpx
European Western Balkans
Politika

Završene onlajn konsultacije evroparlamentaraca sa delom opozicije

BEOGRAD – Poslanici Evropskog parlamenta završili su danas onajln konsultacije sa predstavnicimadela opozicije u Srbiji, u okviru pripremne faze međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

On je rekao da oni ne govore o ustupcima, već o pravima pravima građana i slobodi medija.

“Ne treba svoditi priču o razgovorima na to da mi tražimo nešto za sebe u izbornom procesu, već tražimo da se građanima vrate prava i slobode”, naglasio je Lutovac.

On je rekao da ono što su postavili kao ciljeve – slobodu medija i prava građana, mora biti na dnevnom redu i da za slobodu medija daju konkretne predloge.

Lutovac je naveo da za javne servise predlažu paralelno uredništo ili gostujuće urednike, ali da su otvoreni ako ima i drugih boljih predloga.

“Cilj je slobodan servis da građani čuju i drugo mišljenje”, rekao je Lutovac.

On je istakao da je dijalog sa evropskim posrednicima “jedini pravi dijalog”, a da su oni koji prihvataju posredovanje Aleksandra Vučića i Ivice Dačića spremni da izađu na izbore.

Lutovac je dodao i da taj dijalog služi da se dijalog uz posredòvanje EK “razvodnji” kako postoje neki koji zele da razgovaraju sa strancima i drugi koji ne žele.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je za N1 da je dijalog sa evroparlamentarcima protekao u “konstruktivnoj atmosferi” i izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni u junu uživo, kada će delegacija Evropskog parlamenta moći da putuje van granica EU, što im sada nije dozvoljeno zbog pandemije, prenosi N1. 

„Dijalog je protekao u kontruktivnoj atmosferi, grupacija stranaka koja je sačinila svoju platformu, a onda i dopunjena drugom platformom, danas smo predstavili sve to zajedno, sa konstruktivnim zahtevima šta mi mislimo da treba da se promeni, u medijima pre svega, a zatim i po pitanju pritiska na birače“, kazao je Đilas.

Njihov je zahtev, kako kaže, bio i da se dodeli još jedna slobodna frekvencija koja postoji, televiziji koja bi se profesionalno bavila svojim poslom.

„Izneli smo puno konkretnih primera šta se dešava ljudima koji drugačije misle, kako prolaze širom Srbije, sa fotografijama, sa podacima u zastupljenosti u medijima, i svega onoga što je konkretan osnov, a zbog čega smo došli do toga da mora nešto da se promeni da bi opozicija mogla da učestvuje na sledećim parlamentarnim izborima“, izjavio je Đilas.

Povezani članci

Fabrici: Izgradnja vladavine prava ključna za Srbiju

EWB

Šesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije

N. T. Štiplija

Brnabić se sastala predsednikom EP

EWB