fbpx
European Western Balkans
Politika

Zelenović za Euractiv: Pritisak režima na glasače je rasprostranjen u Srbiji

Nebojša Zelenović; Foto: Sabac.rs

BRISEL – Reagujući na tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića za Euractiv objavljen ranije ove nedelje, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović napisao je da se slaže sa njegovom ocenom da je demokratija u Srbiji pod napadom, ali da ti napadi dolaze od režima, a ne od opozicije.

“Ključna prepreka slobodnim i poštenim izborima je široko rasprostranjeni pritisak na glasače od strane režima Aleksandra Vučića”, piše Zelenović.

On navodi da je široko poznato da zaposleni u javnom sektoru imaju obavezu da glasaju za Srpsku naprednu stranku, i da se od njih često zahteva da pribave još glasova.

“Mnogi od ovih zaposlenih – po nekim procenama oko 230.000 – imaju privremene ugovore koji će biti produženi samo ako dokažu da su glasali za vladajuću stranku. Na sve to imamo i opštu kampanju zastrašivanja uporenu protiv opozicije, koju pogoršavaju mejnstrim mediji”, piše gradonačelnik Šapca.

Zelenović takođe navodi da vlasti u Srbiji često brane svoju demokratičnost naglašavajući ekonomski rast zemlje.

“Demokratija se meri vladavinom prava, slobodom medija i slobodom izražavanja stanovništva – uključujući i njihovo pravo da slobodno glasaju. Sve ove stubove demokratije trenutno potkopava Vučićev režim u Srbiji”, naglašava on.

Takođe podseća da je, prema ocenama međunarodnih organizacija i Evropske unije, Srbija poslednjih godina nazadovala u ovim oblastima. Organizacije kao što su Fridom Haus, Reporteri bez granica i Civikus sve niže rangiraju Srbiju u oblastima demokratije, medijskih sloboda i civilnog društva, dok Evropska komisija već dve godine izražava “ozbiljnu zabrinutost” povodom nedostatka napretka u slobodi izražavanja, podseća Zelenović.

Osvrćući se na reforme sprovedene u dijalogu pod medijacijom EU, Zelenović ističe da su vlasti sprovele više zakonskih izmena, ali da je sada jasno da su one bile samo kozmetičke. Opozicija, piše on, zahtevala je da se postojeći zakoni primenjuju pre nego da se sam tekst zakona menja.

Kao primer za nedostatak fer izbornih uslova, Zelenović navodi napade na televiziju N1 i činjenicu da državni kablovski operateri nisu produžili ugovor sa njom, ostavljajući 15% stanovništva bez pristupa tom kanalu. Takođe pominje i neaktivnost Agencije za borbu protiv korupcije i činjenicu da se afere vezane za vlast ne pojavljuju u medijima.

“Još jedan ključan indikator da je vlada nedovoljno posvećena reformama je smanjivanje izbornog cenzusa tri meseca pred izbore bez bilo kakve javne rasprave. Dok vlada ovo predstavlja kao korak ka demokratizaciji, jasno je da primarni cilj da se omogući satelitskim opozicionim partijama lojalnim režimu da uđu u parlament”, navodi Zelenović, podsećajući da je većina opozicije odlučila da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore.

Povezani članci

Tači: Pratićemo naredne poteze Srbije nakon izbora Vučića

EWB

Ditman i Mondoloni: Mladima najznačajnije mesto na Balkanu

EWB

Samit EU-Zapadni Balkan biće održan 6. maja putem video konferencije

EWB