fbpx
European Western Balkans
Region

Zemlje regiona nastavljaju pripreme za Samit u Trstu

Regionalna ekonomska integracija Zapadnog Balkana u Sarajevu; Foto: RCC / Haris Calkic

SARAJEVO – Predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana iz ministarstava nadležnih za rad, obrazovanje, trgovinu, spoljnih poslova, kao i predstavnici premijera, sastali su se danas u Sarajevu kako bi utvrdili zajedničke inicijative za ekonomsku integraciju i prioritetne oblasti koje bi mogle da budu predstavljene na Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu u Italiji, 12. jula.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović podvukao je da se aktuelni izazovi, uključujući različite faze napretka zemalja Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU, mogu posmatrati kao prilika za smišljanje temeljne ideje kroz koju bi se mogla unaprediti regionalna ekonomska saradnja.

On je, navodi se u saopštenju, naglasio da je to i prilika za približavanje regiona Evropskoj uniji, poboljšanje ekonomske situacije i prosperitet svake od učesnica.

“Uspešno smanjenje cena rominga, napredak u olakšavanju trgovine i transporta, sve šire regionalno umrežavanje u privatnom sektoru, rad na izgradnji regionalne turističke ponude, neke su od brojnih oblasti koje dokazuju da zajednički regionalni napori donose dodatnu vrednost”, rekao je Svilanović i naglasio spremnost RCC-a da osigura stručno znanje i ekspertizu.

Šef odeljenja u Direkciji za susedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR) Bernar Brune, rekao je kako Evropska komisija izuzetno podržava napore šest ekonomija Zapadnog Balkana na produbljivanju regionalne ekonomske integracije.

“To bi moglo da uključi promet roba, usluga i kapitala, slobodan protok kvalifikovane radne snage, zajednički digitalni pristup i dinamičan prostor za ulaganja, jer su sve to važni temelji procesa pristupanja EU. Evropska komisija se nada da će se na predstojećem Samitu u Trstu usvojiti ambiciozan akcioni plan”, rekao je Brune.

Region Zapadnog Balkana je imala mnogo koristi od pristupanja CEFTA-i pre deset godina, rekao je ambasador Srbije Stanimir Vukičević, dodavši kako još ima dosta prostora za unapređenje, jer unutar-regionalni trgovinski tokovi nisu dovoljno porasli.

“U tom smislu, CEFTA se nada da će ovaj krug pojačanih nastojanja u pravcu regionalne saradnje dovesti do brze provedbe dodatnih protokola o olakšavanju trgovine i liberalizaciji trgovine uslugama, jer CEFTA tržište predstavlja ozbiljnu bazu od oko 20 miliona potrošača”, rekao je Vukičević.

Samit u Parizu iz 2016, kako se podseća u saopštenju, napravio je važnu mapu puta za dalje jačanje regionalne saradnje, jačanje koherentnosti i produbljivanje integracije koju pokreće jasna perspektiva pristupanja EU.

Predstojeći Samit u Trstu treba da nadogradi ostvareni napredak, vodeći ka regionalnoj ekonomskoj integraciji kako bi se ubrzao proces pristupanja EU.

Povezani članci

Kosovo: Kvinta želi kosovsku vladu sa stabilnom većinom

EWB

Dačić: Prevelika očekivanja od Srbije, EU jasno da kaže šta želi

EWB

Brnabić u Podgorici na Samitu Američko-jadranske povelje

EWB