fbpx
European Western Balkans
Region

Zemlje Zapadnog Balkana biće deo debate o bezbednosnim planovima

Federika Mogerini na Forumu u Dubrovniku; Foto: Evropska komisija

DUBROVNIK – Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini poručila je danas u Dubrovniku da će zemlje Zapadnog Balkana biti uključene u razmišljanja o budućim bezbednosnim planovima EU.

„Definitivno će zemlje kandidati biti uključene u razmišljanja o pitanjima vezanim za bezbednost. Zasigurno će se sa ministrima spoljnih poslova o tome razgovarati“, objasnila je ona.

Mogerini je istakla da EU i Zapadni Balkan dele istu teritoriju – Evropu.

„Ne radi se o pitanju dovođenja Zapadnog Balkana u Evropu, jer su te zemlje već deo Evrope“, podvukla je ona.

Mogerini je kazala da nije samo u interesu Zapadnog Balkana, već i EU da postoji snažna bezbednosna saradnja sa celim regionom.

„Mi smo povezani ne samo po pitanju bezbednosti, već i investicija“, ukazala je ona.

Mogerini je rekla da ovaj region ima ogroman potencijal u prevenciji radikalizacije.

„To je region Evrope koji zna koji su uzroci radikalizacije i koje mere treba primeniti u sprečavanju. Ima i lidere koji su privrženi saradnji u borbi protiv radikalizacije“, objasnila je ona.

Ocenila je da postoji više zemalja u EU koje podržavaju Zapadni Balkan na putu u Uniju kroz razmenu iskustava i jačanja političke volje EU za širenje.

„Bila sam radosna što sam videla na prošlom Savetu EU da je ponovljena privrženost procesu proširenja. Vidim to kao pobedu regiona i mene lično“, kazala je Mogerini i dodala da se i ona po malo oseća delom regiona, jer je iz Italije, koju deli samo Jadran od Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Cipras: Države ZB da se distanciraju od nacionalizma

EWB

2BS Forum: Ulazak CG u NATO značajan za Crnu Goru i region

EWB

Kern i Kurc na Samitu o Balkanu u Trstu

EWB