fbpx
European Western Balkans
Region Vesti

Zemljotresi pogodili region, zemlje šalju pomoć u Albaniju

Grad Drač; Foto: Wikimedia Commons

TIRANA – Premijer Albanije Edi Rama obavestio je jutros na Tviteru da su Srbija i Crna Gora obavestile Albaniju o nameri da pošalju spasilačke timove, nakon što se snažan zemljotres sa epicentrom u Albaniji osetio u celom regionu.

“Premijer Crne Gore Duško Marković najavio da će specijni tim za podršku nastradalima biti poslat u Albaniju, dok je predsednik Vučić rekao da će iz Srbije biti poslat tim za vanredne situacije”, napisao je Rama na Tviteru.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev takođe je izjavio da su spasilačke ekipe već raspoređene u Albaniju. “Spasilački timovi iz Struge i Ohrida već su upućeni da pomognu u Albaniji nakon jakog zemljotresa. Medicinski timovi će takođe dobiti uputstva kako da deluju”, izjavio je premijer, prenosi Plusinfo. „Naša država je od ranog jutra preduzela sve da pomogne našim prijateljima iz Albanije“, rekao je Zaev. 

Serija zemljotresa jutros je pogodila Albaniju. Epicentar je bio u blizini Drača, a najjači potres bio je jačine 6.4 stepena Rihterove skale. U Albaniji je poginulo najmanje šestoro ljudi, a povređenih ima na desetine. 

Nekoliko sati kasnije, snažno drhtanje tla osetilo se i u Bosni i Hercegovini. Zemljotres je bio jačine 5,4 stepena Rihterove skale, piše Klix.ba.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za upravljanje krizama Hristos Stilinijades Christos jutros su Albaniji uputili reči podrške. “U jeku razornog zemljotresa koji je rano jutros pogodio Albaniju i prouzrokovao gubitke ljudskih života,  izražavamo duboko saučešće narodu i vlastima zemlje”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili da Evropska unija stoji u solidarnosti s Albanijom i spremna je ponuditi pomoć, uključujući i preko mehanizma Unije civilne zaštite. Koordinacioni centar za hitne slučajeve (eng. ERCC) bio je u stalnom kontaktu sa albanskim organima civilne zaštite.

Ovo je druga prirodna katastrofa ove vrste koja je pogodila Albaniju u dva meseca. Zemljotesi su Albaniju poslednji put pogodili krajem septembra.

Povezani članci

Tači: Vreme za novu, odlučujuću fazu Beograda i Prištine 

EWB

Avramopulos: Zabrinjavajući porast nacionalizma na Balkanu

EWB

Moguće je da Pariz odustane od veta na pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Tanjug