fbpx
European Western Balkans
Evropa

Žene koje upravljaju Briselom

BRISEL – Danas više nego ikada pre, žene u Briselu uključene su u glavne političke tokove i debate, piše briselski dnevnik Politiko (POLITICO), ističući listu uticajnih žena koje “upravljaju Briselom” u 2017.

Ipak, nejednakost je i dalje prisutna, a u centru pažnje je rodna neravnopravnost u i oko institucija Evropske unije.

Kako se ističe, najveće institucije EU još uvek vode muškarci, a i dve trećine govornika na događajima vezanim za EU ​​u Briselu su muškarci, prema godišnjoj reviziji EU Panel Watch.

“Ipak, jasno je da kada se radi o najvažnijim ekonomskim sektorima žene se nalaze u vrhu”, piše Politiko.

Pomenuti dnevni list se tom prilikom konsultovao sa relevantnim sagovornicima, koji su u potpunosti drugačiji u odnosu na one koji su uticali na kreiranje prošlogodišnje liste, u glavnom gradu EU, kako bi identifikovao 20 žena koje kako se navodi “menjaju način na koji njihova organizacija ili sektor deluje i kako to svet doživljava”, piše ovaj list.

Na vrhu liste se nalaze žene koje oblikuju digitalnu i tehnološku scenu.

“Top pet industrijskih giganta sa sedištem u ovom gradu vode žene. Briselske kancelarije kompanije Gugl (Google), Epl (Apple), Amazon i Intel su rukovođene od strane žena. Tri od četiri evropska komesara koji se bave osetljivim digitalnim datotekama su žene” , ističe ovaj dnevni list.

Nakon njih, na listi se nalaze politički uticajne žene poput evropske komesarke za trgovinu Sesilije Malstrom koja je poznata kao snažni borac protiv Trampovih protekcionističkih mera i šefica kabineta evropskog komesara za konkurenciju, Dita Jorgensen.

Nešto niže mesto na listi mesto zauzima i evropska komesarka iz Češke, koja vodi resor pravde i rodne ravnopravnosti Vera Jurova.

Kada je reč o Bregzitu, zvanični pregovarač Komisije Mišel Barnije možda je glavno lice pregovora, ali njegovi zamenici Sabine Vejand i Stefani Riso su “veoma zapažene i vrlo poštovane kao mozak pregovora” , navodi Politiko.

Finska stalna predstavništva u EU takođe zaslužuje posebnu napomenu.

“Sva tri ambasadora EU Marja Rislaki, Mina Kivimaki i Sofi From-Emesberger – su žene, kao i njihovi najbliži savetnici” , naglašava pomenuti dnevni list.

Katja Adler, novinarka Bi Bi Sija i urednica za Evropu, kao i Korina Horst iz Nemačkog Maršalovog fonda, još su neka imena koja su na indirektan, ali blizak način uključene u političke tokove u Briselu.

Na listi su se našla i dve američke predstavnice u NATO.

Rouz Gotemeler, zamenik generalnog sekretara NATO i Kaj Bejli Hačinson, stalna predstavnica SAD pri sedištu NATO u Briselu.

“Nijedna diskusija o ženama koje oblikuju Brisel mogu biti potpuna bez naglaska istraživačkoj novinarki Dafne Karuana Galicije, koja je ubijena u oktobru nakon godina nastojanja da izloži korupciju na Malti“ , posebno ističe ovaj briselski dnevnik.

Evropski parlament, u njenu čast, nazvao je svoju novinarsku sobu njenim imenom, s obzirom da je ona izgubila život upravo zbog uticaja i značaja svojih tekstova.

Povezani članci

Merkel: Želimo blisku saradnju sa Makronom

EWB

Potpisan PESCO – Nova era odbrambene saradnje unutar EU

EWB

EU od danas ima 27 članica

EWB