fbpx
European Western Balkans
Politika

Žene na Zapadnom Balkanu nedovoljno zastupljene u politici

Socijal-demokratska regionalna akademija za zensko liderstvo; Foto: Tanjug / Andrija Vukelić

BEOGRAD – Svaka odluka doneta za žene bez učešća žena je odluka protiv žena, poručeno je na konferenciji Regionalne aktivističke akademije ženskog liderstva u organizaciji Fondacije Fridrih Ebert.

Boravak u Beogradu radi posredovanja u međupartijskom dijalogu Tanja Fajon iskoristila je za učešće na ovom skupu, uz ocene da žene treba da budu glasnije, da se ne plaše, da imaju uslove da mogu da se ostvare kao majke, a istovremeno da rade svoj posao, koji će biti dovoljno fleksibilna.

Fajon smatra da u regionu Zapadnog Balkana žene nisu dovoljno zastupljene u politici i na visokim pozicijama, a takođe i u biznisu.

Kako je istakla, žene u regionu još uvek se bore da bi u politici dobile dovoljno mesta, a ne bi ih bilo ni toliko, kaže, da nije kvota.

Bivši poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn kaže da žene moraju da budu glasnije, jer se ne čuju od muškaraca.

“Pitanje žena je pitanje društva. Ako ih ne podržimo, ne zato što su slabe, već zato što su ignorisane, neće biti dobro. Kada se u mojoj zemlji govorilo o kvotama žena u politici, ja sam bio protiv, a sada one su skoro na jednakoj osnovi sa muškarcima”, kaže Flekenštajn.

Novu politiku u velikoj meri će osmišljavati žene poručila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

On je istakla da su žene te koje treba da osmisle nove ideje i tako ponovo da ožive socijaldemokratiju u EU i u regionu Zapadnog Balkana.

Liht je posebno naglasila značaj i ulogu žena u procesu proširenja EU.

“Od žena socijaldemokratkinja očekujem da u svojim sopstvenim strankama i svojim sopstvenim rukovodstvima postave pitanje o tome kako da promene svoje politike prema proširenju. Nedovoljnu su glasni, nedovoljno su jasni”, kaže Liht.

Cilj panela u okviru Akademije ženskog liderstva je povezivanje aktivistkinja u širi front borbe za ravnopravnika, razvijenija, socijalno odgovornija društva, zasnovana na evropskim vrednostima.

Kriza socijaldemokratije u EU i Zapadnom Balkanu

Predsedavajuća Delegacijom EP za Srbiju Tanja Fajon istakla je da je socijaldemokratije u krizi u EU ali i na prostorima Zapadnog Balkana.

„Mnogo puta se prave greške i ako se pogleda u prošlost one se ponavljaju, tako da je socijaldemokratija diskreditovana. U dve najveće zemlje u EU socijaldemokratske partije su u krizi“, rekla je Fajon, dodajući da socijaldemokratske partije moraju da se prilagode novim uslovima kada je u pitanju položaj radnika.

Kao najveći problem socijaldemokratije u regionu Fajon je istakla da je to problem ujedinjenja socijaldemokratskih snaga.

„U Srbiji ili Crnoj Gori imali smo tri do četiri socijaldemokratske partije, nekada je veoma teško ujediniti ih. Ali sve zavisi od pojedinaca jer oni ne mogu da se dogovore ko će biti vođa. Rekla bih da političari u regionu lične interese stavljaju ispred interesa građana i partije“, naglasila je Fajon.

Knut Flekenštajn istakao je da je teško odgovoriti šta je zadatak socijaldemokratskih partija regiona u procesu proširenje, jer postoji mnogo različitih vrsta socijaldemokratskih partija.

„Imamo situaciju u Srbiji gde zbog mnogo „alfa mužjaka“ dolazi do brojnih podela i sada pokušavaju da postignu veće jedinstvo. To je uglavnom zbog toga što se muškarcima nije dopadalo što drugi muškarci mogu da pobede“, istakao je Flekenštajn.

Flekenštajn je pohvalio razvijenost socijaldemokratskih snaga u Severnoj Makedoniji, naglašavajući da je to najrazvijenija partija ovog tipa u regionu sa dobrim liderom.

Povezani članci

Joksimović: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

EWB

Nedostatak odluke EU o Severnoj Makedoniji slabi zagovornike proširenja u regionu

EWB

Rot: Važan nastavak i ubrzanje dinamike reformskih procesa

EWB