fbpx
European Western Balkans
Politika

Žiofre: EU se nada da će se pronaći način za mirno održavanje šetnje na Europrajdu

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre; Foto: FoNet

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbije Emanuele Žiofre izjavio je danas da su razočarani odlukom da se zabrani ruta Europrajd šetnje i da se nada da će se naći način da šetnja bude održana u subotu u miru i bezbedno, prenosi FoNet. 

On je rekao da je važno što se Europrajd održava u Srbiji kao prvoj zemlji u kojoj se ta manifestacija održava u jugoistočnoj Evropi, a da je šetnja važan deo Evroprajd nedelje. Žiofre je istakao da je šetnja prilika da ljudi iskažu želju za dostizanjem jednakosti i da će doći gosti iz Evrope i evropskih institucija.

Kako je rekao, juče je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o brojnim pitanjima, agendi Srbije na putu ka EU, energetici, podršci koju može da pruži EU i da joj je rekao da su razočarani zbog odluke o zabrani rute i da se nada da će se šetnja održati.

On je na konferenciji “Primena Evropske konvencije o ljudskim pravima – iskustva i izazovi sudova centralne i jugoistočne Evrope” rekao da su ljudska prava teme bliske EU i da su borba za ljudska prava i borba protiv organizovanog kriminala od velikog značaja, pa samim tim i ovakve konferencije.

Žiofre je rekao da se Srbija suočava sa određenim problemima po pitanju ljudskih prava i da je pravilno sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava značajno, jer su one kompas koji ukazuje na probleme u državnim sistemima.

Koordinator Europrajda Goran Miletić izjavio je u četvrtak da su podneli tužbu Upravnom sudu povodom zabrane šetnje i apelovao na taj sud da, u skladu sa praksom Ustavnog suda, do trenutka održavanja šetnje donese odluku kojom se poništava zabrana koju je izdao MUP i time omogući da u subotu šetaju i bore se za svoja osnovna ljudska prava.

Miletić je najavio i da će se obratiti i Ustavnom sudu, od koga traže da, u skladu sa svojim prethodnim odlukama, zabranu šetnje proglasi neustavnom.

Komentarišući saopštenje Višeg javnog tužilaštva o preduzimanju mera i radnji iz njihove nadležnosti u cilju zaštite javnog reda i mira, on je rekao da je molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države.

On je podsetio još jednom da je celokupno delovanje organizatora i učesnika Evroprajda u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. “Borba sa osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna”, istakao je Miletić.

Povezani članci

Predlog Komisije: Članice i zemlje u pregovorima da koriste Fond solidarnosti EU zbog pandemije

EWB

BCBP predstavio analizu “Srbija i Mađarska – razbijanje demokratije”

Sandra Maksimović

Stejt department: U Srbiji brojni izazovi u domenu ljudskih prava

EWB