fbpx
European Western Balkans
Politika

Žiofre: EU želi da radi sa vladom kojoj je strateški cilj približavanje Srbije EU

Emanuele Žiofre; Foto: FoNet

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da se proces pristupanja zasniva na zaslugama i da kandidati moraju da budu spremni kada dođe trenutak. “U specifičnom smo trenutku zbog rata u Ukrajini, postoji jasan signal EU da moramo da idemo brže i sprovedemo proširenje na zapadni Balkan, ali i ubrzati proces reformi”, rekao je Žiofre za televiziju N1.

Prema njegovim rečima, EU želi da radi sa Srbijom i svakom vladom koja ima stratečki cilj približavanje EU. „To je pitanje rešenosti i vremena, moramo da osnažimo i vladu i skupštinu da rade bolje. Potrebno je da Vlada da ima vremenski horizont da može da radi sve što je potrebno na tom putu“, rekao je Žiofre.

Govoreći o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, Žiofre je kazao da je to pitanje problem, podsetivši da je Srbija prošle godine imala nazadavanje, da je pala sa 60 na 40 odsto, a da ni ove godine nije bilo značajnog napretka. „Srbija je ostala na istom nivou, a to nije dobra vest“, kazao je on.

Obaveza o usklađivanju je, kako je podsetio, uvek postojala i to nije ništa novo. „Mnoge zemlje kandidati su na 100 odsto usklađenosti“, rekao je on i dodao da je Srbija odlučila da zauzme drugačiji stav u vezi sa sankcijama prema Rusiji, a da će EU nastaviti i dalje da insistira na tome.

Govoreći o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Žiofre je ponovio da će predlog Evropske komisije zemljama članicama biti  – sprovođenje Ohridskog i ranijih sporazuma kao uslov za dve strane.

„Moraće da pokažu istinsku rešenost da su spremni da ih sprovedu“, naglasio je evropski zvaničnik. Pitanje normalizacije odnosa, kako je ocenio, „ide od krize do krize, a mislim da treba da idemo od napretka do napretka“.

On je izrazio očekivanje da će nova skupština, nakon izbora u Srbiji, funkcionisati na bolji i uređeniji način. „Nadamo se da će ovi izbori biti uz puno poštovanje i debatu o konkrentim temama, a ne o napadima na pojedine ličnosti, i da će biti fer pleja“, dodao je Žiofre.

Govoreći o usvojenim medijskim zakonima, šef Delegacije EU u Srbiji je ocenio da je pitanje vlasništva države nad medijima “vruće” i da ni u Evropi nema pravila ni pravnih tekovina po tom pitanju, ali je važno da postoje zaštitne mere kako se ne bi došlo do dizbalansa u medijskom pluralizmu.

Žiofre je rekao da je napredak zabeležen u nekoliko oblasti kada se govori usvojenim medijskim zakonima.

„U zakonu smo videli neke pozitivne korake, kao što je imenovanje članova REM koji treba da ojačaju njegovu nezavisnost, kodifikaciju uloge Saveta za štampu, transparentnost, pristup finansiraju, to su sve važni koraci napred“, istakao je Žiofre, prenosi N1. 

Prema njegovim rečima,  pravne tekovine nekih država članica EU dozvoljavaju državno vlasništvo, neke ne. “Ali važno je da postoje zaštitne mere kako ne bi došlo do dizbalansa u medijskom pluralizmu“, naglasio je evropski zvaničnik”, naglasio je Žiofre.

Kako je dodao EU želi da vidi razjašnjenje antimonopolskih pravila, konkurencije i kontrole koncentracije, „zaštitne mere koje će obezbediti uređivačku nezavisnost i medijski pluralizam“.

Povezani članci

Fabrici sa ministrom za rad o poglavljima 2 i 19

Marko Mečanin

Majstorović: Izveštaj predstavlja objektivnu sliku

EWB

Hil: SAD je tu da podrži Srbiju u njenom nastojanju da pristupi EU

EWB