fbpx
European Western Balkans
Politika

Žiofre: Iako nije savršena, Evropska unija odgovor na mnoge probleme

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre; Foto: FoNet

BEOGRAD – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da je preporuka da se Ukrajini da status kandidata EU – signal solidarnosti i da je to način da Evropa pokaže podršku i posvećenost borbi protiv agresije, kojoj je Ukrajina izložena, prenosi FoNet.

On je za Radio-televiziji Srbije rekao da su Ukrajina, Moldavija i Gruzija tražile da im se da status kandidata EU i objasnio da je preporuka Evropske komisije da se, za sada, status kandidata da Ukrajini i Moldaviji.

Kada je reč o pristupu Srbije EU, Žiofre napominje da je Srbija uradila mnogo u poslednje vreme u pogledu reformi i da su u decembru otvorena četiri klastera, što je dobar pokazatelj. Potrebno je, kako kaže, da se napravi napredak u pogledu vladavine prava, medija i demokratiji i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

“Očekujemo da se zemlje koje pretenduju da budu kandidati usklade sa merama koje je preduzela EU, jer EU donosi odluke zajednički – to mogu biti restriktivne mere – sankcije i sve zemlje imaju obavezu da se usklade sa tim odlukama”, kazao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, EU podržava sve regionalne integracije i da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale u procesu integracija u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana, te da su druge daleko iza njih.

On je napomenuo da se u dijalogu između Beograda i Prištine očekuje potpuna normalizacija odnosa, ali da to zavisi samo od njih.

“Juče smo videli da je postignut sporazum da se uspostavi mapa puta za primenu energetskog sporazuma – taj ugovor ima direktan pozitivan uticaj na ljude sa severa Kosova”, naglasio je Žiofre i dodao da će dve strane odlučiiti koji su to koraci koji će dovesti do normalizacije odnosa.

Žiofre tvrdi da je EU odgovor na mnoge probleme, te da iako nije savršena unija i da se može usavršavati, EU predstavlja budućnost Srbije, jer čak 83 odsto trgovine Srbija obavlja sa EU, a 67 odsto stranih ulaganja potiče iz fondova EU.

“Činjenica je da je Srbija deo evropske kulture i istorije i zajedničkog nasleđa”, zaključio je on.

Povezani članci

Ekonomska, bezbednosna i politička saradnja u fokusu Londonskog samita

EWB

Ambasador Holandije: Zemlje moraju da imaju nezavisno pravosuđe pre ulaska u EU

EWB

Joksimović: Neće moći da se ignoriše napredak Srbije

EWB