fbpx
European Western Balkans
Politika

Žiofre o reformi pravosuđa: Svaki zakon je efikasan u skladu sa stepenom njegovog sprovođenja

Foto: Twitter

BEOGRAD – Za vladavinu prava je potrebno snažno i nezavisno pravosuđe, a reforma pravosudnog sistema je ključna za građane Srbije i predstavlja korak napred u procesu evropskih integracija, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre na konferenciji “Podrška sprovođenju reforme pravosuđa u Srbiji”, prenosi FoNet.

Žiofre je naveo da, prema novim rešenjima, sudije i tužioce u Srbiji više neće birati parlament, čime se smanjuje opasnost uticaja politike na pravosudi sistem, dok istovremeo visoki saveti sudstva i tužilaštva dobijaju veću autonomiju.

“Mnogo toga je potrebno još uraditi, a svaki zakon je efikasan u skladu sa stepenom njegovog sprovođenja“, rekao je Žiofre. On je izjavio da uspešnost evropskog puta Srbije zavisi i od slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šef Delegacije EU u Srbiji naveo da je Evropska unija predvidela da sa 30 miliona evra pruži podršku pravnom sistemu Srbije. „Ta podrška je direktno povezana sa primenom zakona“, ocenio je Žiofre.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović je rekla da će, zahvaljujući reformskim rešenjima, svaki građanin moći brzo, iako i u razumnom roku da ostvari i zaštiti svoja prava pred pravosuđem lišenim političkog uticaja.

“Akteri smo tektonskih promena u pravosuđu, čiji je cilj jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti, kroz uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostaknog tužilaštva“, izjavila je Maja Popović. Prema njenim rečima, neophodno je da visoki saveti sudstva i tužilaštva budu ojačani i preuzmu vodeće uloge u upravljanju pravosuđem, čime dobijaju i veću odgovornost.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović je ocenila da je usvajajem novih zakona sudska vlast dobila značajnu osnovu za jačanje svoje nezavisnosti.

“Sudska vlast tek sada dobija glavnu ulogu“, izjavila je Jasmina Vasović, uz konstataciju da je primena ustavnih promena i zakona od ključne važnosti za jačanje nezavisnosti sudske grane vlasti. Zaključila je da su sudije  te koje primenjuju zakone i staraju se o zakonitosti te da poverenje i ovlašćenja koje su dobili usvajanjem novih zakona nose sa sobom ogroman teret odgovornosti.

Povezani članci

Predsednik parlamenta Švedske: Srbija da poradi na reformama

EWB

Vučić: EU ključna u dijalogu Beograda i Prištine

EWB

Reakcije vlasti na izveštaj EP: “Paušalne i neizbalansirane ocene”

EWB