fbpx
European Western Balkans
Politika

Žiofre: Proširenje EU nema alternativu

Emanuele Žiofre: Foto: FoNet

BEOGRAD – Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da će se na sastanku u Pragu videti da proširenje EU nema alternativu i da reakcija na rat u Ukrajini mora biti zajednička, prenosi RTS. Žiofre je istakao da novi samit ima novu strukturu i organizaciju i da uključuje sve u Evropi osim Rusije i Belorusije.

„Imamo 44 lidera iz EU, zemlje Zapadnog Balkana, Kavkaza, Jermenije, Turske i mnogih drugih. Naravno, tu su i lideri institucija EU, a drago mi je što će predsednik Vučić biti tu“, rekao je Žiofre za RTS.

U Pragu se održava prvi sastanak Evropske političke zajednice koji će okupiti lidere Evropske unije, kao i 17 lidera iz drugih evropskih država. Učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Žiofre poručuje da nema alternative proširenju EU i da će se to videti u Pragu. Kazao je da je Srbija „snažan partner Evropske unije“ i da ceo Zapadni Balkan može da se pridruži EU zajedno.

„Srbija je posvećena održavanju stabilnosti i hoće da bude odgovoran igrač i daje važan doprinos koji mi cenimo ne samo ovde na Zapadnom Balkanu nego i šire“, rekao je on.

Ukazuje da „moramo da budemo zajedno“ u reakciji na rat u Ukrajini i da „moramo zajedno da zaustavimo ratnu mašineriju Rusije“.

„Moramo da zapamtimo i da ne zaboravimo šta se ustvari dešava sa Rusijom i Ukrajinom, Rusija je pokrenula ovaj rat bez obzira na činjenicu da njena vojna kampanja nije toliko uspešna, vidimo da svakodnevno Ukrajinci uspevaju da oslobađaju delove svoje zemlje i da je narod oslobođen, ali Rusija mobiliše svoje snage, zatim je imala taj lažni referendum za aneksiju delova Ukrajine i sada preti i upotrebom oružja za masovno uništenje“, navodi Žiofre.

Povezani članci

Mondolini: Srbija treba da se integriše u evropsku porodicu

EWB

Mas: Pravi trenutak da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i postignu opipljivi rezultati

EWB

Borelj nastavlja konsultacije sa ministrima o Zapadnom Balkanu

EWB