fbpx
European Western Balkans
Politika

Žiofre sa Orlićem: Zapadni Balkan je deo evropske porodice

Foto: FoNet

BEOGRAD – Evropska unija vidi Zapadni Balkan kao deo svoje porodice, proces proširenja EU je dugotrajan, ali dostižan i u interesu cele Evrope, poručio je šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre u razgovoru s predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem, prenosi FoNet. 

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Žiofre je čestitao Srbiji na konstruktivnom pristupu u pronalaženju rešenja za ukidanje dokumenata za ulaz i izlaz čime se olakšava sloboda kretanja. „Proces pod okriljem EU se nastavlja, a dijalog je jedini način za rešavanje preostalih pitanja“, istakao je Žiofre.

Orlić je zahvalio na podršci koju Srbija ima na svom evropskom putu, ističući da je članstvo u EU deo naše državne politike i naše strateško opredeljenje.

„Unija je i u ekonomskom pogledu najvažniji partner Srbije, ne samo po obimu investicija i trgovinskoj saradnji, već i zbog važnih reformi, kojima obezbeđujemo preduslove za ekonomski napredak u našem društvu“, naglasio je Orlić.

Kada je reč o pitanju Kosova, Orlić je naglasio da se Srbija neprekidno suočava sa velikim izazovima i pritiscima na Kosovu i Metohiji, izazvanim opasnim i neodgovornim potezima privremenih institucija u Prištini.

„Rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, ulaže velike napore u pronalaženju onih rešenja kojim se obezbeđuju mir i stabilnost, te da će Srbija nastaviti da čvrsto vodi odgovornu politiku očuvanja svojih nacionalnih i državnih interesa“, poručio je Orlić.

Teme razgovora na sastanku ticale su se i potvrđene spremnosti Srbije za otvaranje kompletnog novog klastera, usvajanje zakonodavstva i reformi u vezi sa procesom pristupanja, IPA fondova, vladavine prava, ljudskih prava i jednakosti i agende dalje saradnje sa institucijama Evropske unije, saopštila je Skupština Srbije.

Povezani članci

Norveški ambasador Jelsta: Zabrinut sam nasiljem u Beogradu i drugim gradovima

EWB

Priština povećala carine na robu iz Srbije i BiH na 100%

EWB

Rot: Važan nastavak i ubrzanje dinamike reformskih procesa

EWB