fbpx
European Western Balkans
Politika

Žofre sa Dačićem: Delegacija EU će uraditi sve kako bi pomogla proces međustranačkog dijaloga

Ambasador EU u Srbiji i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić; Foto: NSRS

BEOGRAD – Srbija je u svakom smislu spremna za nastavak pune saradnje sa Evropskom unijom, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog proces, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom, prenosi FoNet.

Dačić je isakao da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje naše zemlje, saopštila je Skupština Srbije.

Dačić i Žofre su razgovarali o nastavku druge faze međustranačkog dijaloga, koji se planira za 17-18. septembar, i izrazili nadu da će predstavnici vlasti i opozicije kroz doći do kompromisnih rešenja, koja će unaprediti izborni proces.

Žofre je istakao da će delegacija EU u Beogradu uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli proces dijaloga i implementaciju svega dogovorenog.

Dačić je upoznao Žofrea sa procedurom izmena Ustava u delu koji se tiče pravosuđa i izbora sudija, objasnivši da se radi o složenom procesu koji podrazumeva održavanje referenduma.

Istakao je da veoma važnu ulogu u nastavku procesa ima mišljenje Venecijanske komisije na predlog ustavnih amandmana, zbog čega se i planira poseta njihove delegacije Beogradu krajem septembra.

Povezani članci

Reforme i razvoj suština evropskih integracija

EWB

Joksimović: Očekujem relativno pozitivan izveštaj

EWB

Bivši Orbanov ministar pravde kandidat za komesara za proširenje EU

EWB