fbpx
European Western Balkans
Politika

Zvanični Beograd oštro o hitnoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji

Vlada Republike Srbije; Foto: Vlada Republike Srbije

Dan nekon što je u Evropskom parlamentu usvojena hitna rezolucija o Srbiji o tretmanu vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici i nasilju na ekološkim demontracijama, reakcije su podeljenje. Iako rezolucija Evropskog parlamenta nije obavezujuća, predstavnici vlasti reagovali su oštro na primedbe evroparlamentaraca.

Prvi za reč se javio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je ocenio da se poslanici Evropskog parlamenta u svojim zemljama ne pitaju ništa, zato svoje frustracije hoće da leče na Srbiji.

U saopštenju MUP-a od 16. decembra navodi se da srpska policija postupa po zakonu, ali i vodi računa da ne bude krvi na ulicama Srbije.

Premijerka Srbije odbacila je rezoluciju ocenjujući je kao politikanstvo.

“Rezolucija Evropskog parlamenta je praktično govor hrvatskih evroparlamentaraca i Viole fon Kramon na otvorena četiri pregovaračka poglavlja odnosno Klastera 4, jer sa tim ne mogu da se pomire”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, u rezoluciji se ne pominjea ništa od jezivih izjava u medijima koje su upućene predstavnicima vlasti u Srbiji, dodajući da je “neko iz Beograda pisao rezoluciju”.

Za predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji je još jedan primer „licemerja i dvostrukih standarda“.

„U danima kada je Srbija otvorili Klaster 4 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, čime je odato priznanje Srbiji za napredak u reformama, Evropski parlament usvaja potpuno suprotnu rezoluciju, koja se zasniva na lažnim tvrdnjama pojedinih opozicionih stranaka i nevladinih organizacija“, rekao je Dačić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izrazio je nadu da otvaranje Klastera četiri (Zelena agenda i održiva povezanost) u pristupnim pregovorima može da pomogne aktivnostima Srbije u suočavanju sa tim pitanjima.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je da „nije ništa novo“ što je Srbija „širom otvorila vrata kineskim investicijama koje uopšte ne poštuju radne i ekološke standarde, ni ljudsko dostojanstvo pre svega“.

„Ono što je novo je slučaj Linglong sa prinudnim radom vijetnamskih radnika koji nas je sve zgrozio“, navela je Fon Kramon na Tviteru.

U hitnoj rezoluciji poslanici su izrazili duboku zabrinutost zbog prinudnog rada, kršenja  ljudskih prava i trgovine ljudima za šta postoji sumnja da se odvija u kineskoj fabrici u Zrenjaninu. U dokumentu se srpske vlasti pozivaju da pažljivo istraže slučaj i da obezbede poštovanje ljudskih prava, posebno radnika u fabrici kao i da institucijama EU dostave zaključke svojih istraga i počinioce pozovu na odgovornost.

U dokumentu se izražava duboka zabrinutost i zbog sve većeg nasilja esktremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i žali zbog „količine sile“ koju je policija upotrebila protiv demonstranata… i takođe oštro osuđuje svako kršenje prava na mirno okupljanje.

„Pozivaju se srpske vlasti da istraže slučajeve protesta tokom kojih je policija navodno prekoračila ovlašćenja ili nije zaštitila demonstrante od nasilja i njihovo pravo na mirno okupljanje“, navodi se u rezoluciji i takođe se pozivaju vlasti da javno osude postupke huligana protiv demonstranata.

Povezani članci

Andrić Rakić: Kosovo čekaju velike promene

EWB SCREENING

Brnabić: Srbija vojno neutralna, opredeljena za saradnju i mir

EWB

Fon Kramon: Očekujem da Merkel Vučiću kaže – sad je dosta!

EWB