fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Zvaničnici Srbije i Kosova još jednom zauzeli različite stavove povodom carina i promene granica

Tači, Han, Kurc i Vučić; Foto: Predsednik RS

BEOGRAD/PRIŠTINA – Poslednjih nekoliko dana, predsednik i premijer Kosova, kao i predsednik Srbije, ponovo su izrazili svoja mišljenja o temi carina i korekcije granica.

Prvu temu je još jednom stavio u fokus predsednik Tači, koji je na svom fejsbuk profilu u subotu napisao da bi vlada trebalo da posluša savet američkog Stejt departmenta, koji ju je pre nekoliko dana pozvao da ukine carine od 100% na dobra iz Srbije i BiH.

“Vlada SAD je zabrinuta zbog trenutnih događaja i nekih poteza koje su povukle državne institucije. Ovo je vrlo nesrećna situacija. Zbog toga je ovo trenutak da se posluša savet naših američkih prijatelja, čiji je cilj jačanje Kosova i mir u regionu”, napisao je Tači, prenosi Gazeta Ekspres.

Dodao je da je prijateljstvo između Kosova i SAD večno, ali da podrška potonje zemlje nije bezuslovna, što je naglasio i Stejt Department.

“Lične odluke bilo kog državnog zvaničnika ne bi trebalo da štete interesima naše države i strateškim odnosima SAD sa Kosovom. Populističke akcije ne bi trebalo da potkopaju viziju i strateške odluke Kosova”, naglasio je Tači.

Takođe se osvrnuo na predlog koji su predsednik Vučić i on izneli letos o promeni granice između Kosova i Srbije, čiji detalji nikad nisu predstavljeni javnosti.

“Ovaj sporazum bi doprineo većoj stabilnosti i miru u regionu. Omogućio bi Kosovu da postane članica NATO-a i EU”, izjavio je Tači prilikom posete Beču. Prema njegovom mišljenju, šanse da se postigne sporazum nikad nisu bile bolje, pošto ga sada podržavaju i SAD i EU, preneo je Tanjug.

Dodao je da bi sporazum trebalo da bude sveobuhvatan i da pokriva teme kao što je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu, kao i da i Srbija i Kosovo treba da ostanu multietnične države.

I premijer Haradinaj i predsednik Vučić, međutim, nisu iskazali previše entuzijazma.

Prilikom posete komemoraciji povodom trinaest godina smrti prvog predsednika Kosova, Ibrahima Rugove, Haradinaj je odbio da prokomentariše navode da će carine biti povučene, rekavši samo da će se “sneg jednog dana istopiti”.

Kako prenosi KoSSev, Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji sastaće se sa Ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom u utorak. Očekuje se da bude reči o carinama.

Sa druge strane, predsednik Vučić ne želi da raspravlja o promeni granica pre nego što pitanje carina bude rešeno.

“Ono što se dešava na teritoriji koju kontroliše Priština se ne dešava nigde drugde na svetu. Bojim se da šalje mnogo manje optimističnu sliku od onoga što albanski lideri pričaju”, izjavio je za RTS.

Vučić je dodao da je spreman za teške pregovore, ali da oni moraju da rezultiraju kompromisom, kao i da treba da budu teški i za Prištinu, a ne samo za Beograd.

Povezani članci

DW: Četiri scenarija i “zeleni talas” za Beograd i Prištinu

EWB

Tribina o poglavlju 35: Razgraničenje je propast Briselskog sporazuma

EWB

“SAD i EU ignorišu Berlin, podrška korekciji granica”

EWB