fbpx
European Western Balkans
Politika

I zvanično Severna Makedonija: Prespanski sporazum stupio na snagu

Foto: Vlada Makedonije

SKOPLJE – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je ime koje se više ne koristi u toj državi. Sve vladine institucije juče su promenile naziv, usvajajući ime “Republika Severna Makedonija”.

“Upravo smo razmenili verbalnu notu: Prespanski sporazum je stupio na snagu! Neka ovo bude dan početka dugog prijateljstva između Grčke i Severne Makedonije. Ne možemo da promenimo svoju prošlost, ali možemo i hoćemo oblikovati naše buduće prijateljstvo, partnerstvo i saradnju”, napisao je na tviteru ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Prema članu 20 Prespanskog sporazuma, koji je potpisan 17. juna 2018. godine, nakon završetka svih zakonskih procedura, dve strane (Makedonija i Grčka) će zvanično obavestiti jedna drugu. Sporazum stupa na snagu nakon prijema poslednje note.

Makedonija je promenila svoj ustav 11. januara, usvojivši novo ime države dvotrećinskom većinom glasova. Dve nedelje kasnije, grčki parlament je takođe ratifikovao sporazum.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija biće obavešten o stupanju na snagu sporazuma, kako bi mogao da bude primenjen u potpunosti.

Povezani članci

SzS i PSG otkazuju skupove zbog koronavirusa; Dveri traže odlaganje izbornog procesa zbog neregularnosti

EWB

CRTA: Država i dalje ignoriše suštinske izborne probleme

EWB

Srbija i Velika Britanija za saradnju i posle Bregzita

EWB