fbpx
European Western Balkans
Region

Zvizdić danas odvojeno sa Plenkovićem i Zaevom

Denis Zvizdić; Foto: Evropska komisija

SARAJEVO – U Sarajevu će sutra biti održana zajednička sednica vlada Hrvatske i Saveta ministara BiH, najavio je predsedavajući tog saveta Denis Zvizdić, koji će se danas odvojeno sastati sa premijerima Hrvatske i Makedonije, Andrejom Plenkovićem i Zoranom Zaevim.

Hrvatsku vladu predvodi premijer Andrej Plenković, a Zvizdić je uoči njihovog dolaska novinarima rekao da će razgovor biti fokusiran najpre na “nekoliko važnih pitanja za koja mislimo da ih možemo rešiti”.

Precizirao je da se to pre svega odnosi na otvaranje novih graničnih prelaza, uključujući i one za železnički saobraćaj, pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori te na važne infrastrukturne projekte kao što je Jadransko-jonski autoput i korišćenje hidroenergetskih potencijala.

Razmotriće, kazao je, i planove za izgradnju Pelješkog mosta.

Druga pitanja poput onih o granici ili o imovinsko-pravnim odnosima koja su znatno složenija i koja na rešavanje čekaju već godinama takođe će biti teme na zajedničkoj sednici dveju vlada.

Zvizdić je, međutim, nagovestio da ni ovog puta ne treba očekivati dogovor o tim pitanjima jer će, kako je rekao, za to biti potrebno još vremena.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je rekao da je Hrvatska susedna država i prijatelj BiH, kao i da zvanično Sarajevo od Zagreba očekuje podršku na putu ka evroatlantskim integracijama, preneli su sarajevski mediji.

Najavljeno je kako će hrvatski premijer odmah po dolasku iza zatvorenih vrata imati kraći razgovor sa Zvizdićem, a Plenkovića će primiti i članovi Predsedništva BiH. Nakon toga, planiran je sastanak Zvizdića s predsednikom Vlade Makedonije Zoranom Zaevom, najavljeno je iz Saveta ministara.

Povezani članci

Glavni posmatrač EU: Pokazati demokratsku zrelost 11. juna

EWB

Hrvatska: Skup EU-Zapadni Balkan 2020. da bude samit proširenja

EWB

Tači: Ne mogu da zamislim da Srbija pre Kosova uđe u EU

EWB