fbpx
European Western Balkans
Region

Zvizdić i Zaev potpisali Mostarsku povelju mira

Zoran Zaev i Denis Zvizdić; Foto: Tanjug / Fena / Emir Burlović

MOSTAR – Predsedavajući Savetom ministara BiH Denis Zvizdić uručio je Mostarsku povelju mira premijeru Makedonije Zoranu Zaevu, u znak zahvalnosti za doprinos uspostavljanju regionalne saradnje.

Tom prilikom Zvizdić je kazao kako Mostar već vekovima predstavlja mesto susreta ljudi različitih religija i pogleda na svet, kao i istinskog suživota, prenosi Fena.

“Ovo je mesto koje je, usprkos nedaćama kroz koje je prošlo, uspelo da sačuva multietnički karakter i da bude ključni simbol za celu BiH kao i za budućnost koju želimo graditi u BiH, a to je budućnost mira, suživota, dobre saradnje među ljudima i realizacije našeg najvažnijeg cilja, a to je da postanemo deo velike evropske porodice”, rekao je Zvizdić.

Makedonski premijer Zaev izjavio je kako Stari most predstavlja simbol mira, međuverske i međuetničke saradnje, kao i saradnje u regionu.

“Prošlost je bila surova za sve nas, ali znam da smo svi iz nje naučili pouke. Drago mi je što ima lidera u našem regionu koji gledaju ka budućnosti, znaju da pruže ruku i sarađuju jer samo zajednička saradnja može biti garancija za bolju budućnost svih naših naroda”, rekao je Zaev.

Povelja je potpisana i uručena u sklopu svečanosti obeležavanja 13. godišnjice otvaranja obnovljenog Starog mosta, održane u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara.

Povezani članci

Predsednici zapadnobalkanske šestorke sutra na samitu procesa Brdo-Brioni

EWB

Tači: Ne mogu da zamislim da Srbija pre Kosova uđe u EU

EWB

Tusk sutra počinje turneju po Zapadnom Balkanu

EWB