fbpx
European Western Balkans
Region

Borisov: Poseta Junkera pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana

Junker i Borisov; Foto: Bojko Borisov / Twitter

SOFIJA – Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker obilaskom država Zapadnog Balkana pokazao celoj Evropskoj uniji koliko je taj region važno pitanje, čak i u, kako je rekao, delovima gde se o njemu ne zna i ne razgovara mnogo.

“Sada će da vide kako je ovaj region važan”, poručio je Borisov zahvalivši Junkeru na prvoj poseti Zapadnog Balkana i Sofiji.

Borisov je tokom zajedničkog satanka lidera EU i država Zapadnog Balkana u pozvao na ubrzanje napora u cilju bolje transportne mreže ali i saradnje u regionu.

”Sa vašim obilaskom regiona, pokazali ste celoj EU koliko je važno pitanje Zapadnog Balkana, čak i u delovima gde se o njemu ne zna mnogo i gde ljudi ne razgovaraju o Zapadnom Balkanu. Sada će da vide kako je ovaj region važan”, poručio je Borisov Junkeru, koji je domaćin sastanka EU i država Zapadnog Balkana.

Borisov je naglasio da se tokom prepodneva u različitim bilateralni i trilateralnim sastancima razgovaralo o saradnji u regionu, prvenstveno u oblasti transporta i usluga kao i o primprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkna koji će u maju biti održan takođe u Sofiji.

”Želimo da budemo potpuno povezani. Tu se mnogome se oslanjamo na hibridno finasiranje i pomoć Evropske komisije i imamo vrlo ambiciozan zadatak da do samita u maju pripremimo prostor za infrastrukturu, za autoputeve, transportne koridore i da vidimo šta tačno imamo kada su u pitanju njihovo finansiranje i primena, kako bi bili vrlo precizni u daljim razgovorima sa našim građanima i kao bi znali kada će tačno biti spremni sa određenim delovima autoputeva”, poručio je Borisov.

On je naveo da planovi koji se odnose na transportnu infrastrukturu obuhvaraju i Rumuniji i Grčku i protežu se sve do Mađarske i Slovačke.

Bugarski premijer je takođe napomenuo da su od naveće važnosti i autoput koji bi trebao da ide kroz Kosovo ka Beogradu i koridori 4 i 8.

”Imamo preko sto tačaka da razmotrimo i preko sto ciljeva da ostvarimo i kako bi napravili još još jedna korak u cilju da naši transporni koridori budu završeni bzo kao bi sva roba mogla bzo da se kreće preko granica i da u budućnosti imamo jedinstvene tarife putarina”, naveo je.

On se osvrnuo i na regionalnu saranju u oblasti razmene usluga i informacija, koordinacije specijalnih službi, energetike kao i na ambiciozan plan kada je regionalna ekonomska saraja u pitanju.

”Zadovoljan sam što smo danas imali bilaterale, trilaterale sastanke sa Srbijom, Prištinom, Crnom Gorom. Osećam pravi optimizam jer idemo i na ”grčki Davos”, njihov ekonomski formu, gde smo pozvani od strane grčkog predsednika. Mi imamo veoma ambiciozan zadatak kada je u pitanu regionala ekonomska saranja”, poručio je Borisov.

Premijer Bugarske zaključio je da je da na Balkanu postoje različiti interesi, a da sve što EU radi u regionu jeste u cilju izgradnje i stabilnosti.

”Sada je verme da potvrdimo da sve što radimo u potpunosti u okviru EU nije usmereno protiv Rusije, Turske ili bilo koga od naših suseda. Upravo je suprotno. Mi želimo da naš region napreduje, želimo da gradimo, a ne da rušimo. Želimo mir i stabilnost”, zaključio je Borisov.

Povezani članci

Jović: Hrvatska u EU nema saveznika za ”soliranje” prema Srbiji i BiH

EWB

Matoši: Stav Hardinaja da se sva pitanja rešavaju dogovorom

EWB

WSJ: Sledeća evropska kriza – Balkan

EWB