fbpx
European Western Balkans

Poglavlje 3 – Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga

Sloboda pružanja usluga je jedna od osnovnih sloboda koje omogućavaju funkcionisanje unutrašnjeg tržišta Evropske unije. Obuhvata pravo poslovnog nastanjivanja u bilo kojoj državi članici Evropske unije, tačnije pravo započinjanja i obavljanja delatnosti u bilo kojoj državi članici. Cilj je da se u pružanju usluga uspostavi jedinstveno unutrašnje tržište otklanjanjem pravnih i administrativnih prepreka razvoju uslužnih delatnosti između država članica.

Ostvarivanjem prava iz oblasti prekograničnog pružanja usluge, privrednim subjektima svake države članice (fizičkim i pravnim licima) je omogućeno slobodno pružanje usluga u svakoj državi članici Evropske unije, iako se u njima poslovno ne nastanjuju.

Pravne tekovine EU u ovom poglavlju takođe predviđaju pravila o regulisanim profesijama, kako bi se obezbedilo uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija između država članica.

U ovu oblast spadaju i pravne tekovine EU o poštanskim uslugama, koje bi trebalo da obezbede pružanje univerzalne poštanske usluge i uspostavljanje unutrašnjeg tržišta poštanskih usluga, kao i visokokvalitetne poštanske službe za krajnje korisnike.

Saznaj više

Predsednica pregovaračke grupe: Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija
Koordinator radne grupe NKEU: FEFA

Pregled poglavlja
Skrining otpočet 30. januar 2014.
Skrining završen 13. mart 2014.
Izveštaj o skriningu 13. mart 2015.
Poglavlje otvoreno
Poglavlje privremeno zatvoreno