fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis Izdvojeno

Negre: Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih direktnih investicija u ovom regionu

Dubravka Negre; Foto: EIB

BEOGRAD – Evropska investiciona banka će i u 2019. godini podržavati kapitalne infrastrukturne investicije, poručila je šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dubravka Negre. Govoreći za televiziju N1 o privrednom ambijentu i investicionoj klimi u našoj zemlji, ona je istakla da je Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih direktnih investicija u ovom regionu.

Srbiji nedostaje pravna sigurnost za investitore

“Srbija se dobro izborila sa velikom recesijom i svetskom ekonomskom krizom, što možemo videti i po rezultatima iz 2018 godine, kada su postignuti rekordni rezultati na makroekonomskom planu, stabilizaciji fiskalnog sektora, povećanju stranih direktnih investicija” – rekla je Negre, dodajući da je najvažniji događaj nakon velike recesije početak pregovaračkog procesa sa EU, jer je to ujedno i veliki reformski proces, koji ima odraz na ekonomsku i privednu stabilnost. Šefica regionalnog predstavništva EIB napomenula je da Srbiji nedostaje pravna sigurnost za investitore, kako bi dostigla dobar investicioni rejting.

“Dobrim investicionim rejtingom Srbija će zaista moći da se zadužuje na finansijskom tržištu pod veoma povoljnim uslovima, što bi se odrazilo na čitavu privredu, privatni i javni sektor” – zaključila je Dubravka Negre.

Treba posebno voditi računa o povećanju ukupnih investicija, javnih i domaćih, istakla je Negre, govoreći o izazovima Srbije na putu ka dostizanju povoljnog investicionog ambijenta. “Javne investicije su na nivou od 4%, po planiranom budžetu za 2019, a zemlje u razvoju treba da teže većem nivou, od 6-8%”, rekla je Negre, uz napomenu da je paralelno sa povećanjem ukupnih investicija, važno nastaviti i sa procesom restrukturiranja javnih preduzeća, zato što je važno da investitori budu sigurni da igraju na tržištu koje je ravnopravno za sve. U ovom pravcu ona naglašava da je nužno obezbediti da javnim preduzećima upravlja korporativni, profesionalni i depolitizovani menadžment.

Nerešeni bilateralni sporovi sa susedima usporavaju ekonomski progres

Odgovarajući na pitanje o utisku koji Srbija ostavlja u Evropskoj investicionoj banci, s obzirom na to da neke od strukturnih reformi nisu u praksi sprovedene već deset godina, Negre ističe da Srbija nije usamljena na ovom polju, jer mnoge zemlje u EU, poput Španije, Grčke i Italije imaju iste probleme.

U ovom regionu tranzicija traje mnogo duže nego što je to bio slučaj sa drugim socijalističkim zemljama Istočne Evrope, zbog brojnih političkih i bilateralnih nerešenih odnosa, “ovi nerešeni odnosi imaju veliki odraz na ceo region, samim tim i na ulaganje investitora. Sve nedoumice i neraščišćeni bilateralni odnosi odražavaju se negativno na ekonomski progres”, poručila je za N1, Dubravka Negre.

Evropska Investiciona banka će nastaviti da podržava kapitalne projekte u Srbiji

U intervju za televiziju N1, šefica regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, govorila je aktuelnim projektima koje finansira EIB, među kojima je izdvojila projekat za finansiranje auto-puta Niš-Pločnik, koji bi trebalo da bude započet krajem 2019. godine.

“U saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije, u poslednjih pet godina podržano je preko 30 projekata kapitalne infrastrukture – građenje lokalnih puteva škola, bolnica, svega onoga što je ljudima na lokalu potrebno za poboljšanje kvaliteta života”- iznela je šefica regionalnog predstavništva EIB.

Odobrenje kredita za gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska, označila je kao važan projekat za obezbeđivanje energetske sigurnosti Srbije, u kom ce EIB učestvovati kao kofinansijer, pored EU, koja je već izdvojila 50 miliona evra.

Zaštita životne sredine može biti oblast u kojoj bi Evropska investiciona banka mogla da pomogne Srbiji, kroz aranžmane kofinansiranja, ali Negre ističe da je uslov za ovakvu pomoć postojanje neophodnog okvira i strukture javne administracije koja bi upravljala ovim investicijama. “Sektor živtone sredine se u velikoj meri još uvek strukturira, još uvek se samo prepoznaju prioriteti, ali od velike je važnosti voditi računa o lokalnim kapacitetima, u samim lokalnim samoupravama ili u ministarstvima, kako bi se investicije nadgledale i realizovale” – zaključila je Negre.

Povezani članci

Angelina poslednja godina

Marko Savković

Biber: Teško zamisliv konačni pad SNS-a na sledećim izborima

Danas

[EWB Intervju] Da Silva Pina: Proširenje je neosporan deo DNK Evropske unije

Sandra Maksimović