fbpx
European Western Balkans
Politika

Danijelson: Važna borbe protiv kriminala i korupcije na Kosovu

Ramuš Haradinaj i Kristijan Danijelson; Foto: Kabinet premijera Kosova

PRISTINA – Generalni direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson, saopštio je da je sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem razgovarao o važnosti borbe protiv korupcije i kriminala i reformi pravosuđa.

Danijelson je u sredu kazao da su razmotreni izazovi pred kojima se nalazi Kosovo, kao i nastavak sprovođenja reformi, prenosi Gazeta Ekspres.

Evropski zvaničnik je istakao da su glavni zadaci borba protiv kriminala i korupcije, što je važno kako za građane Kosova tako i za ekonomski napredak.

On je ukazao da je bitno da se na tome angažuju kako parlament i vlada, tako i čitavo civilno društvo.

Danijelson je istakao da su vladavina zakona i borba protiv kriminala i korupcije nešto na šta ukazuju i biznismeni i oni koji žele da ulažu u Kosovo kao ono protiv čega se treba izboriti.

Osim toga, kako je ukazao, bitna je i ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom kao još jedan uslov da Kosovo dobije liberalizaciju viznog režima sa EU.

Simić s Danijelsonom o važnosti uspostavljanja ZSO

Potpredsednik kosovske skupštine Slavko Simić i šef poslaničkog kluba Srpske liste Saša Milosavljević razgovarali su sa generalnim direktorom za proširenje i susedsku politiku u EK Kristijanom Danijelsonom i tom prilikom naglasili važnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština i implementacije svih sporazuma postignutih u kontekstu dijaloga Beograd-Priština.

Danijelson je naglasio kontinuiranu posvećenost EU evropskoj agendi prema zemljama Zapadnog Balkana i zahvalio se predstavnicima Srpske liste za posvećenost evropskom putu.

Ponovio je da će EU nastaviti da investira i razvija u sve zajednice i opštine na Kosovu, saopštila je Srpska lista.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnim političkim događajima, doprinosu Srpske liste radu institucija, reformi u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i finansijskoj pomoći EU.

Kako se navodi u saopštenju, učesnici su se složili da svaka politička partija treba da doprinese različitim sferama života na Kosovu, i u tom smislu istakli važnost ministarstava koje vodi Srpska lista za sve zajednice na Kosovu.

Oni su ukazali i na potrebu za primenom zakona i usklađivanjem zakonodavstva sa EU tekovinom, kao i dinamičnije implementiranje SSP.

“U tom kontekstu, podrška EU Kosovu, uključujući opštine na severu, istaknuta je kao izuzetno važna, a predstavnici Srpske liste su pozdravili ratifikaciju sporazuma IPA 2016 koja je usvojena u Skupštini i izrazili nadu da će deo sredstava biti iskorišćen za projekte u opštinama sa srpskom većinom, jer takva pomoć EU se smatra ekonomskim i infrastrukturnim doprinosom za Srbe na Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Učesnici su, takođe, naglasili i važnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština i implementacije svih sporazuma postignutih u kontekstu dijaloga Beograd-Priština.

Povezani članci

Bilčik: Skupština Srbije primarni partner za međustranački dijalog

EWB

Plenarna sednica NKEU: Preporuke civilnog društva važne za napredak ka EU

EWB

Program EU za mlade profesionalce

EWB