fbpx
European Western Balkans
Politika

EU fondovi neodvojivi deo ravnomernog regionalnog razvoja

Sem Fabrici, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede, šumarstva i privrede Branislav Nedimović, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici danas su uručili rešenja o odobravanju projekta poljoprivrednim proizvođačima koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv za nabavku nove mehanizacije.

Joksimović je na konferenciji za medije kazala da ovo pokazuje sve prednosti zbog čega je Srbija na evropskom putu, kao i šta status kandidata nosi, kako kroz obaveze koje imamo, tako i kroz koristi koju svi građani mogu da imaju.

Podsetila je da Srbija kao zemlja kandidat koristi predpristupne IPA fondove već godinama unazad, kao i da postoje i drugi programi koje koriste studenti i mali privrednici.

“Međutim, ono što je novina i na šta smo ponosni kao Vlada je to da od maja ove godine kada sam potpisala IPARD program za Srbiju uspeli smo da obezbedimo za našse poljoprivrednike bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona evra, bespovratno do 2020. godine”, kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, do 2020. godine, značajan iznos novca, uz državno sufinansiranje i ulaganje poljoprivrednika, oko 400 miliona evra, stoji na raspolaganju našim poljoprivrednicima, dok je iz evropskih fondova 175 miliona evra bespovratno.

Ministar Nedimović je naveo da je danas raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine i kazao da je taj novi konkurs 25 miliona evra, koliko su otprilike bila tri prethodna zajedno.

Kako je naveo, danas je dodeljeno sredstava oko 3 miliona evra, najveće dve aplikacije su bile na 72 i 77 miliona dinara, a najniži iznos sredstava je milion i 200.000 dinara.

Činjenica je da u vreme pristupanja EU poljoprivreda je ta koja dosta trpi u pogledu prilagođavanja, kaže Nedimović i dodao je da su od trenutka kada su na raspolaganju IPARD fondovi u poljoprivredi je najviše koristi.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da EU želi da ljudima koji se bave poljoprivredom obezbede prave alate za svoj posao i dodao da će se sredstva iz IPARD programa koristiti za bolju mehanizaciju, modernizaciju i razne alate koje su poljoprivrednicima potrebne, kao što su na primer traktori, plastenici, sistemi za navodnjavanje…

“Sektor poljoprivrede je važan sektor u Srbiji. Morate da budete konkurentniji. Već sada je ovaj sektor uspešan, šta više izvoz iz Srbije u EU je možda i utroštručen. Nadamo se da ćemo gledano dugoročno uspeti da učinimo srpsku poljoprivredu otpornijom i konkurentnijom”, kazao je Fabrici.

Povezani članci

Nedovoljna podrška političara regionalnom pomirenju

EWB

Sobotka: Približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU ostaje prioritet Austrije

EWB

Bundestag u septembru o pregovorima Severne Makedonije sa EU

Tanjug