fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Marineli: Kampanje dezinformisanja jedan od glavnih izazova za Alijansu

Ćezare Marineli; Foto: NATO

BEOGRAD – Kampanje dezinformisanja je jedan o izazova sa kojima se Alijansa suočava u Srbiji, rekao je Ćezare Marineli, šef Kancelarije NATO u Beogradu, kako prenosi N1.

On je izjavio da se vide obmanjujuće ili netačne informacije o NATO, koje ograničavaju debatu i otežavaju objektivno sagledavanje NATO i bezbednosne saradnje u širem kontekstu.

Marineli je komentarišući najnovije istraživanje po kome su 89% građana Srbije protiv članstva u Alijansi, rekao da ne bi trebalo zaboraviti prošlost, ali da bi trebalo učiti iz nje i dodao je da današnje partnerstvo Srbije i NATO-a korisno za obe strane, ali i za čitav region.

“Danas u Srbiji postoje mnoge dezinformacije o tome šta NATO jeste, a šta nije i to vodi pogrešnog tumačenja tog Saveza”, istakao je Marineli, navodi N1.

On je podsetio da NATO nije samo vojni, već i politički savez, u kojem 29 zemalja, a uskoro i 30, kada Severna Makedonija postane punopravna članica, dele zajedničke vrednosti, imaju zajedničke interese i konsenzusom donose zajedničke odluke, prenosi N1.

Marineli se osvrnuo i na neutralnost Srbije, rekavši da je NATO u potpunosti poštuje i poručio je da Srbija samostalno odlučuje o svojim bezbednosnim aranžmanima.

On smatra da bi se deo negativnog stava prema NATO-u i odnosima sa Srbijom promenio kada bi u javnosti bilo prisutno više informacija zasnovanih na činjenicama koje se fokusiraju na konkretne aspekte međunarodne sradnje.

Marineli je pohvalio i pripadnike Vojske Srbije, rekavši da su pravi profesionalci i da bi “svaki komandant voleo da ih ima pod svojom komandom”.

Upitan o medijskom predstavljanju aktivnosti NATO u Srbiji, Marineli je rekao da, i pored “kampanje dezinformisanja”, postoje brojni profesionalni izveštaji o obostrano korisnim zajedničkim aktivnostima, jer je “NATO transparentan i omogućava pristup medija svim zajedničkim aktivnostima”, prenosi N1.

On je istakao da Alijansi nije cilj da stekne popularnost, već da predstave činjenice o saradnji između Srbije i NATO.

“Svesni smo da srpskoj javnosti nisu poznate mnoge stvari za koje se NATO zalaže i koje radi zajedno sa Srbijom”, naglasio je Marineli.

On napominje da i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) propisuje da su obe strane odgovorne za pružanje objektivnih informacija.

“Tako da svi moramo da radimo više zajedno, kako bismo obaveštavali građane o činjenicama i gledali ka budućnosti”, zaključio je Marineli.

Povezani članci

Mogerini: Odbrana i bezbednost u saradnji sa Zapadnim Balkanom

EWB

Stoltenberg: NATO poštuje bezbednosne aranžmane koje Srbija izabere

EWB

Srbija nije sused, već deo Evrope

Filip Lukić