fbpx
European Western Balkans
Region

Čović: Tražiti podršku EU za integracijski proces BiH

Dragan Čović i Johanes Han; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Briselu da će se problemi u BiH rešavati, a da će od EU tražiti podršku da se integracijski proces završi do kraja.

Kako je rekao Čović, unutrašnje uređenje BiH je stvar BiH, a ne predstavnika EU, kao i da je Evropski parlament zauzeo jasan stav kada je reč o uređenju naše zemlji, posebno u delovima koji se odnose na konstitutivnost i federalizam, prenosi Klix.ba.

On je kazao da očekuje da se ubrza dinamika na putu ka EU, kao i da veruje da će se u narednih 12 meseci rešiti pitanje Akcionog plana za članstvo (MAP) i status kandidata BiH u EU.

Čović je rekao da će preuzeti na sebe privođenje obaveza kraju i vraćanje poverenja među političarima BiH, kao i da nema nijednog razloga da se evropske obaveze i MAP otkazuju.

Čović je najavio i da će narednih dana dogovoriti zvaničnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH, koja bi trebalo da bude zakazana u avgustu ili septembru, kako bi se BiH na pozitivan način stavila u centar njihovih interesovanja.

Prema njegovim rečima, nestalo je poverenje među političarima BIH, kao i da se nada da će se ono ponovo vratiti.

On je poručio da se moramo primarno okrenuti budućnosti i da lideri političkih stranaka trebaju ponovo da sednu za sto i “prihvate se” evropskog puta, jer kako kaže, političari se ne smeju vraćati u prošlost i problemima iz 90-ih godina.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, o kojem će narednih dana da se intenziviraju razgovori, Čović je ocenio da zajednički projekat mora proći u BiH.

Povezani članci

FT: Oživeti proširenje, ali bez prečica za Zapadni Balkan

EWB

EU HR daje 357 miliiona evra za izgradnju Pelješkog mosta

EWB

Borisov i Zaev potpisali Sporazum o dobrosusedskoj saradnji

EWB