fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić u autorskom tekstu za Euractiv: Demokratija u Srbiji je pod napadom opozicije

Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BRISEL – Demokratija u Srbiji je pod napadom samoproglašenih lidera opozicije koji pozivaju na bojkot aprilskih izbora, piše predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za Euractiv.

Vučič upozorava da bi u ovim okolnostima glasači koji bi inače glasali za opoziciju mogli ostati uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost, koje bi im oduzela nekolicina pojedinaca koji tvrde da su predstavnici opozicije.

“Tamo gde stranke koje najavljuju bojkot nisu spremne da osvoje srca i umove birača, naša Vlada predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) spremna je da izađe pred birače na slobodnim i poštenim izborima”, navodi Vučić.

Serbian democracy under attack

Predsednik Srbije podseća da Srbija trenutno ima snažnu ekonomiju sa rastom BDP-a od 4 odsto, koji je jedan od najvećih u Evropi, dok je nezaposlenost ispod 10 odsto, u odnosu na stopu od 25 odsto koju je trenutna Vlada nasledila od prethodne vlasti.

“Javni dug se konstantno smanjuje, investicije – uključujući i strane investicije – rastu na rekordnom nivou, dok su plate i penzije najviše koje je je država ikada zabeležila”, navodi Vučić.

On podseća da je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana u saradnji sa OEBS-om i ODIHR-om, Evropskim parlamentom i partijama šireg političkog spektra u Srbiji.

“Vlada se nije samo uključila u razgovore i rasprave, već je od svih stranih i domaćih zainteresovanih strana, uključujući opozicione stranke, primila zahteve i preporuke o tome kako poboljšati zakone i propise koji regulišu čitav izborni proces do najsitnijih detalja”, ističe predsednik Srbije u autorkom tekstu za Euractiv.

Vučić podseća da je Vlada prošlog avgusta formirala Radnu grupu za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om sa ciljem da unapredi izborne zakone u cilju osiguravanja slobodnih i fer izbora ovog proleća. On je najavio i da će ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji predsedava ovom radnom grupom, uskoro predstaviti šestomesečni izveštaj o napretku.

“Bez želje da utičem na izveštaj ministra, sa sigurnošću mogu da pretpostavim da će izveštaj potvrditi da su svi važni zahtevi i preporuke prihvaćeni, te da su [u cilju njihovog sprovođenja] usvojeni neophodni zakoni”, ističe Vučić.

“Ključne mere, poput Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, pravila koja regulišu političku aktivnost izabranih zvaničnika i državnih službenika, kao i pravila koja regulišu pristup medijima tokom izborne kampanje, upravljanje izbornim spiskovima i procedurama glasanja, ali i prava birača i domaćih i stranih posmatrača izbora da nagledaju izbore su usvojene i doneseni su potrebni propisi”, navodi Vučić.

On podseća da je cenzus smanjen sa pet na tri odsto, “kako bi se osigurala zastupljenost šireg spektra političkih stranaka i kako bi predstavnicima nacionalnih manjina bila zagarantovana mesta u parlamentu”. “Obe mere će smanjiti broj mesta koja SNS potencijalno može da osvoji”, ističe Vučić.

Kako bi se osigurao ravnopravan pristup medijima, budući da je ova tačka bila u centru pritužbi najglasnijih opozicionih lidera, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) će odmah usvojiti nova pravila o tome kako javni servisi moraju, a kako bi komercijalni mediji trebalo da osiguraju zastupljenost bez diskriminacije svih registrovanih političkih partija, koalicija i kandidata tokom izborne kampanje. U sklopu svog mandara, REM će nadgledati poštovanje ovih pravila i preporuka od strane javnih službi i komercijalnih medija, o čemu će na svom sajtu izveštavati na nedeljnom nivou.

“Bojkot kojim se preti se nikada nije odnosio na izborni proces, već se oduvek radilo o strahu lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče sa biračkim telom”, ocenjuje Vučić i dodaje da su “samoproklamovani lideri opozicije prevorili bojkot u oružje za deligitimisanje predstojećih izbora i naredne vlade”.

Vučić ocenjuje da [lideri opozicije] u tome neće uspeti. “Uvereni smo da će građani Srbije prozreti pozive na bojkot izbora. Jedini bojkot izbora koji bi imao smisla bio bi bojkot građana Srbije, a ne lidera koji nemaju sledbenike”, zaključuje Vučić, “baš suprotno – očekivana visoka izlaznost birača daće legitimitet izborima i diskreditovati one koji pozivaju na bojkot”.

Povezani članci

Kocijančič: Primili smo pismo i odgovorićemo blagovremeno

EWB

Merkel: Istinski ujedinjena Evropa uključuje Zapadni Balkan

Tanjug

Vlada ponovo ne reaguje na izveštaj Evropske komisije o vladavini prava

EWB